Izgradnja tri vrtića u Aleksandrovcu, Čačku i Prijepolju 1Foto: Ministarstvo prosvete

Ministarstvo prosvete finansiraće izgradnju još tri vrtića u okviru Projekta “Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje” – u Aleksandrovcu, Čačku i Prijepolju, najavio je danas ministar prosvete Branko Ružić.

U cilju realizacije projekata Ružić je potpisao sporazume o saradnji sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem, predsednikom opštine Aleksandrovac Mirkom Mihajlovićem i predsednikom opštine Prijepolje Dragom Popadićem.

Za izgradnju novog vrtića u Čačku izdvojeno je preko 110 miliona dinara, prostiraće se na oko 1.200 kvadratnih metara i obezbediće 120 novih mesta za mališane koji će biti podeljeni u šest grupa.

„Gradićemo novi objekat u Zablaću, u kome će biti mesta za 120 mališana. Ovaj vrtić će moći da pohađaju deca iz Zablaća, Ježevice, Viljuše, Baluge, Vape, Mršinaca i okolnih sela. Upravo želja lokalne samouprave jeste da deca sa seoskog i gradskog područja imaju iste uslove i u vrtićima, i u školama“, izjavio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Izgradnjom novog vrtića u Aleksandrovcu, koji će se prostirati na preko 1.530 kvadrata stvoriće se uslovi za prijem u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja 180 dece koja će biti podeljena u devet grupa.

Vrednost investicije je oko 180 miliona dinara.

Novi vrtić u Prijepolju obezbediće 200 novih mesta za decu predškolskog uzrasta koja će biti podeljena u 10 grupa i prostiraće se na više od 1.350 kvadratnih metara. U izgradnju novog objekta biće uloženo više od 140 miliona dinara.

„Naglašavam da je ovo izgradnja prvog objekta od javnog značaja u poslednjih 30 godina“, izjavio je predsednik opštine Prijepolje Drago Popadić.

Ministarstvo prosvete, uz podršku Svetske banke, realizuje Projekat „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ kroz koji ulaže u izgradnju i dogradnju vrtića, adaptaciju prostora u lokalnim samoupravama, čime se obezbeđuje 11.000 novih mesta za mališane.

Kroz ovaj projekat izgrađeno je ili započeta izgradnja 12 vrtića – u Sremskoj Mitrovici, Žitorađi, Doljevcu, Merošini, Loznici, dva u Kruševcu, Vladičinom Hanu, Prokuplju, Tutinu, Smederevu, Šidu. Predstoji početak izgradnje u Novom Pazaru, Petrovcu na Mlavi i Kragujevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari