Izložba o istoriji bosanskog jezika 1Foto (M.Halilović): Bosanski jezik - izložba

Izložba pod nazivom „Bosanski jezik kroz historiju“ završena je danas.

Bila je postavljena, u prethodna dva dana, u centru Novog Pazara, a trajanje će nastaviti u sedištu Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV).

Na dvadesetak panela predstavljen je istorijski razvoj bosanskog jezika.

Profesor Sead Šemsović, predsedniik Bošnjačkog prosvetnog saveta i jedan od autora izložbe, objasnio je da se „ovde mogu saznati temeljne informacije za razumevanje istorijskog razvoja maternjeg jezika Bošnjaka“ i da je cilj „da u kontinuitetu podseća Bošnjake šta je sadržaj njihovog maternjeg jezika“..

-Ova izložba služi prolaznicima, Bošnjacima i svima ostalima, kako bi se što bolje upoznavali, znali jedni o drugima i šta je to specifičnost bosanskog jezika i kulturnog identiteta – pojasnio je profesor Šemsović.

Potpredsednik sadašnjeg saziva BNV i prvi na listi „Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin“, Fuad Baćičanin ocenio je „da je vraćanjem bosanskog jezika Bošnjacima, vraćena temeljna identitetska osnova“.

Izložba će moći da se vidi u narednih dvadesetak dana i Novi Pazar je deseti grad u kojem je postavljena.

BNV je priredilo izložbu u saradnji sa Centrom za dijasporu „Mrežau Sarajevu“.

Sastavni je deo programa, kojim bošnjačka nacionalna institucija obeležava Dane samoopredeljenja, koji ove godine traju od 24.oktobra – 1. novembra.

Dani samoopredeljenja, 26. i 27.oktobar, BNV je proglasilo danima od posebnog značaja za Bošnjake u Sandžaku.

Tih dana 1991.godine, SDA Sandžaka i Muslimansko nacionalno veće Sandžaka (MNVS), kasnije preimenovano u BNV, organizovali su referendum o autonomiji Sandžaka.

Prema podacima, koji su tada saopšteni za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka, sa pravom priključenja jednoj od republika bivše Jugoslavije, izjasnilo se 98,2 odsto Bošnjaka od ukupnog broja izašlih na birališta u sandžačkim opštinama i dijaspori.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari