Izložba o počecima nastave matematike u Galeriji nauke i tehnike SANU 1Foto: Ana Paunković

U Galeriji nauke i tehnike SANU juče je u okviru manifestacije Maj mesec matematike otvorena izložba na kojoj su predstavljeni počeci obrazovanja i nastave u oblasti matematike.

Izložba o modernizaciji nastave matematike u 19. veku kroz atmosferu bečkog kafea i  beogradske kafane govori o putevima naših matematičara – pionira, koji su gradili srpsku školu matematike odlazeći u svet.
Postavka je otvorena za posetioce do 31. maja.
U Galeriji nauke i tehnike SANU posetioci su u prilici da zakorače u vremeplov, sednu za sto bečke ili beogradske kafane, pročitaju novine i informišu se o vremenu i ličnostima koje su inspirisale modernu nastavu matematike.
“Ovo nije priča o svim matematičarima tog doba, niti priča samo o 19. veku, iako je najveći fokus upravo na tom periodu: reč je o nastanku modernog matematičkog obrazovanja, o prvim udžbenicima, onima koji su krojili matematičke iskaze na našem jeziku, prvim predavanjima više matematike i prvim doktorandima. Mnogi matematičari su boravili u Beču u nekom periodu svoje karijere ili tokom školovanja, a kasnije stečena znanja vratili svojoj zemlji”, poručili su organizatori izložbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari