Izložba o vetrenjačama u Zrenjaninu 1Foto: M. P. / Danas

Najstarija vetrenjača u Banatu podignuta je 1794. godine u Elemiru, na imanju Agoštona Kiša i od tog vremena vetrenjače počinju da se podižu širom Vojvodine.

U narednih sto godina na području srednjeg Banata zabeleženo je da je postojala 31 vetrenjača, a do 1930. godine ostalo ih je 25 da bi ih danas bilo tek nekoliko.
Ostale su samo one koje su odolele vetrovima i zubu vremena.
Sećanje na vetrenjače, njihovu ulogu i značaj u poljoprivredi pre industrijalizacije, pokušava da sačuva zrenjaninsko udurženje „Godina Pupina“, koje je organizovalo zanimljivu izložbu na otvorenom posvećenu vetrenjačama.
Na panoima koji su svima dostupni izložene su fotografije i mape sa vetrenjačama, istorijski podaci o njima i objašnjenja čemu služila.
Izložba obuhvata 15 panoa koji su postavljeni na Trgu Slobode, u centru Zrenjanina.
Projekat je realizovalo udruženje „Godina Pupina Zrenjanin“ u saradnji sa Narodnim muzejom Zrenjanin i TF „Mihajlo Pupin“ Zrenjanin a uz finansijsku podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnosima s verskim zajednicama i grada Zrenjanina.
Autor izložbe je Dušan Marinković, viši kustos, akademski fotograf i garfički dizajner, zaposlen u Narodnom muzeju u Zrenjaninu.
Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari