Izložba pištolja i revolvera povodom 144. godišnjice Vojnog muzeja 1Foto: Pixabay/ArvidO

Izložba „Pištolji i revolveri na sjedinjeni metak“ iz zbirke fabričkog naoružanja do 1918. godine Vojnog muzeja u Beogradu, otvorena je danas povodom 144. godišnjice rada te ustanove.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je otvarajući izložbu da je na današnji dan 1878. godine, knjaz Milan Obrenović objavio konačno izborenu nezavisnost Srbije nakon Berlinskog kongresa, i potpisao i Ukaz o osnivanju Vojnog muzeja.

„Povezanost ova dva istorijska događaja nije slučajna. Vojni muzej osnovan je sa ciljem očuvanja našeg kulturnog nasleđa i nacionalnog identiteta, jer bez toga nema ni temelja moderne države“, rekao je Stefanović.

Stefanović je dodao da je Vojni muzej svoju misiju od osnivanja pre 144 godine, sve do danas, „predano ispunjavao i delio sudbinu svog naroda, vojske, države, pođednako i teške i dobre dane“.

„Generacije muzejskih radnika prikupljale su i stručno obrađivale predmete koji će zbirku Vojnog muzeja učiniti jednom od najbogatijih u širim evropskim okvirima. Generacije muzejskih radnika svoj zavet su ispunjavale čak i na Solunskom frontu, gde su u Mikri, dok su se jedinice srpske vojske borile, prikupljale predmete za nove zbirke Vojnog muzeja“, rekao je Stefanović.

Izložba predmeta iz zbirke fabričkog naoružanja do 1918. godine, biće otvorena za posetioce u galeriji Vojnog muzeja na Kalemegdanu do 23. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari