Izložba zlatarstva i časovničarstva od petka na Novosadskom sajmu 1foto: Novosadski sajam

Međunarodna izložba zlatarstva i časovničarstva SJAJ počinje u petak. Izložba se organizuje po 25. put, nakon dvogodišnje pauze, a trajaće do ponedeljka, 11. aprila.

Ove godine će Hala 1 Novosadskog sajma biti mesto esnafskih i poslovnih susreta zlatara i časovnčara, a izlagači će ljubiteljima dragocenih metala ponuditi zlatni isrebrni nakit, drago kamenje, opremu za zlatarstvo i časovničarstvo, časovnike, ambalažu i niz sličnih predmeta.

Tokom četiri dana biće predstavljeni izlagači iz Poljske, Turske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije, uz četiri stručna skupa.

Predavanje „Srednjovekovni nakit u Srbiji – uzori, paralele, motivi“ održaće istoričarka umetnosti i više kustoskinja Muzeja primenjene umetnosti Mila Gajić, u petak, sa početkom u 14 časova.

U nedelju će biti održana tri predavanja. U 11 časova, prof dr Vladimir Simić sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu govoriće o tome kako tragati za dragim kamenjem. U podne, predavanje „Čitanje kamena: zapisi makro i mikrosvetova“, održaće prof dr Kristina Šarić sa istog fakulteta, a u 13 časova biće reči i o uzrocima obojenosti dragog kamenja, iz ugla prof dr Zorana Miladinovića iz Srpskog gemološkog društva GemS.

U okviru sajma biće održana i izložba minerala, fosila, dragog kamenja i nakita GEMEXPO, u saradnji sa Srpskim gemološkim društvom GemS, a biće otvorena u subotu i nedelju. U pitanju je prodajna izložba, a biće i prikazani neobrađeni minerali iz regiona i sveta, originalne fosile, nakit kao i ukrasne i upotrebne predmete izrađene od dragog kamenja.

Radno vreme izložbe SJAJ biće od 10 do 19 časova, dok će poslednjeg dana izložba biti otvorena od 10 do 16 časova. Ulaz je besplatan.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari