Poslednjeg dana prošle godine Božidar Đelić podneo je ostavku na mesto poslanika u Skupštini Srbije i na funkcije u DS, a već od prvog dana nove 2014. godine postao je izvršni direktor investicione banke „Lazard“.

U narednim godinama neće imati profesionalni angažman u Srbiji, ali će ostati član DS. „Biću u Parizu, ali ću raditi širom sveta – savetovaću države, velika preduzeća i banke o finansijskim strategijama“, istakao je Đelić.

Đelić je u prethodnih godinu dana, osim poslanika u Narodnoj skupštini, bio i odbornik u beogradskom parlamentu, a u stranci je bio rukovodilac Centra resornih odbora i član Političkog saveta. Posle demokratskih promena u Srbiji, najpre je bio savetnik potpredsednika vlade Miroljuba Labusa, pa ministar finansija i ekonomije do 2004. Nakon izbora 2008. Đelić se nalazio na mestu potpredsednika Vlade za evropske integracije, a u istom sazivu obavljao je i funkciju ministra za nauku i tehnološki razvoj. Ostavku na potpredsedničko mesto dao je decembra iste godine, jer Srbija nije dobila status kandidata od EU.

Rođen je 1. aprila 1965. u Beogradu. Diplomirao je na poslovnim studijama u Francuskoj, a magistrirao je u oblasti poslovne uprave na Harvardu, potom i u oblasti državne uprave na JF Kennedy School of Government. Početkom devedesetih bio je savetnik vlada Rusije, Rumunije i Poljske u privatizacionom i bankarskom sektoru. Nakon toga, sve do 2000. bio je partner „McKinsey&Company“ kao savetnik u domenu strateškog menadžmenta u Parizu i u Kaliforniji. Posle 2005. bio je angažovan na mestu direktora francuske banke Kredi Agrikol za Istočnu Evropu.

Te 2005. francuski Mond je Đelića u jednom tekstu označio kao „srpsko-francuskog genija između privrede i politike“. „Eklektičan i briljantan put Božidara Đelića mogao bi ličiti na valcer neodlučnosti. Po mišljenju svih koji su ga sreli, gospodinu Đeliću predodređena je blistava budućnost. Samo ostaje da se vidi u čemu: politici ili biznisu?“, pisao je Mond, za koji je Đelić istakao da je Srbin i Francuz i da je to njegova „ravnoteža“.

Za sebe je u jednom intervjuu naveo da je od malih nogu bio zainteresovan za političku teoriju, a da je do 13. godine bio gotovo „indoktriniran“ komunističkim idejama i njihovom interpretacijom preko svoga dede. Sedamdesetih godina je čak i pobedio na konkursu pismenih sastava na temu „Zašto volim Tita“. Razveden je i otac dve ćerke. Trenutno je u vezi sa Vesnom Ječmenicom, vlasnicom kompanije Nitea. Govori francuski, engleski, ruski, poljski i nemački jezik. Ima i svoj sajt www.djelic.net.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari