Sve krake ofanzive predstavnika međunarodne zajednice i političkih stranaka koje deluju u Bosni i Hercegovini kojoj smo svedoci poslednjih dana i usred sabiranja rezultata upravo završenog izbornog procesa teško je sabrati u jedan zaključak.


U svakom slučaju danas će na dnevnom redu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija biti izveštaj Visokog predstavnika o sprovođenju Mirovnog sporazuma u BiH između 21. aprila i 21. oktobra ove godine odnosno o napretku koji je ta država ostvarila u sprovođenju tog sporazuma. Ukratko, visoki predstavnik Valentin Incko, kako njegov Izveštaj citiraju bosansko-hercegovački mediji, zaključuje da u izveštajnom periodu vlasti BiH nisu načinili nikakav pomak u ostvarivanju ciljeva koje je postavio Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira, i kao najveći problem ističe opstrukciju i neefikasnost na različitim nivoima vlasti.

Međunarodna zajednica, koja nije sedela skrštenih ruku ni u predizbornoj kampanji, snažno se poslednjih dana umešala u postizborno komponovanje vlasti pismom ministara inostranih poslova Nemačke i Velike Britanije Franka Valtera Štajnmajera i Filipa Hamonda, koji je nazvan nemačko-britanskom inicijativom, koju je odmah pozdravila Vesna Pusić, ministarka inostranih poslova Hrvatske. Najinteresantniji deo pisma Štajnmajera i Hamonda tiče se poziva bosansko-hercegovačkim političarima da potpišu dve obaveze: prvo, obavezu sprovođenja institucionalnih reformi na svim nivoima države kako bi ona postala funkcionalnija i drugo, obavezu da sa EU dogovore mapu puta za sveobuhvatni plan reformi na osnovu koga će BIH napredovati na putu pridruživanja EU. U pismu nije precizirano na koje se institucionalne reforme tačno misli.

Ali na ova dva provokativna istupa predstavnika međunarodne zajednice, iz Sarajeva je u nedelju uveče odgovoreno dogovorom Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte Željko Komšić, Saveza za promjene RS o formiranju centralnih vlasti u koju je pozvan Dragan Čović, lider bosansko-hercegovačkih Hrvata, a iz koga je isključen Milorad Dodik, novi-stari predsednik Republike Srpske. Potpisinici sporazuma su izričito prihvatili nemačko-britansku inicijativu. Čoviću, koji je produžio svoj već postojeći sporazum o saradnji sa SNSD Milorada Dodika, Bakir Izetbegović (SDA) je poručio da neće valjda interese hrvatskog naroda žrtvovati zbog Dodika, našta je ovaj odgovorio da tu opasku doživljava kao provokaciju na koju se neće dati upecati. Sa svoje strane Čović je upozorio na opasnost od izolovanja Republike Srpske, dakle dobrog dela BiH.

Sadašnja vlast Republike Srpske, koja ima dovoljnu ali ne i ubedljivu većinu da sačuva ključna mesta u Narodnoj skupštini i Vladi RS, takođe je Savetu bezbednost uputila svoje viđenje situacije u BiH, i prema pisanju Glasa Srpske posebno se pozabavila već pominjanim institucionalnim promenama. Republika Srpska je predložila da se osnuju zajednički odbori organa vlasti u RS i FBiH, uz učešće Evropske unije, a koji bi analizirali rad institucija BiH i dali ocenu koja je od tih institucija potrebna, a koja „treba da ide u istoriju“.

„U slučajevima u kojima bi se utvrdilo dupliranje entitetskih i kantonalnih institucija, pretpostavka bi bila da bi se ukinula centralna institucija, a novac preusmerio na entitetske i kantonalne situacije“, navodi se u Izveštaju RS i dodaje da je mnoge od 75 institucija na nivou BiH nezakonito nametnuo Visoki predstavnik. Dakle, ako je prošle nedelje izgledalo da će vlast na svim nivoima u BiH biti formirana neočekivano brzo, evo, sad izgleda da uopšte neće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari