Polaganjem venaca i paljenjem sveća na srpskim stratištima u Biljači i Sasama i groblju Zalazje kod Srebrenice obeleženo je juče 18 godina od stradanja 69 ubijenih i 20 nestalih Srba iz srebreničke i bratunačke opštine, od kojih 19 još nije nađeno, a koje su na Petrovdan 1992. ubile muslimanske snage.

Članovi porodica i predstavnici boračkih organizacija iz ove dve opštine ponovo su izrazili nezadovoljstvo radom Haškog tribunala, Tužilaštva i Suda BiH, koji ni nakon 18 godina nikoga nisu procesuirali zbog brojnih zločina koje su muslimanske snage iz Srebrenice počinile nad Srbima u poslednjem ratu. Parastos je služen u selu Zalazje, kod spomenika podignutog Srbima stradalim u dva poslednja rata, čime je završena petodnevna kulturno-memorijalna manifestacija „Petrovdanski dani“, koju su povodom 18. godišnjice stradanja Srba ovog kraja, organizovali Boračka i Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice u saradnji sa Crkvenom opštinom srebreničkom.

Centralni deo programa odigrao se na Vojničkom groblju u Bratuncu gde je osveštan centralni spomen krst i služen parastos za 3. 267 srpskih žrtava iz regije Birač, među kojima i za 69 ubijenih na Petrovdan 1992. Komemoraciji je prisustvovao premijer Republike Srpske Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Rade Ristović, predstavnici Boračke organizacije Srpske, kao i predstavnici vlasti RS i srpskih članova u zajedničkim organima BiH.

Muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, 12. jula 1992. upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle. Od maja do decembra 1992. u napadima muslimanskih snaga uništeno je i razoreno na desetine srpskih sela i na najbrutalniji način ubijeno stotine srpskih civila u opštinama Srebrenica, Bratunac i Skelani. Samo na području Srebrenice u tom periodu napadnuto je 21 srpsko selo u kojima je ubijeno više od 400 civila. U napadu na 22 srpska sela opštine Bratunac u istom periodu ubijeno je najmanje 560 lica.

Haški tribunal osudio je 2006. Nasera Orića na dve godine zatvora zato što nije sprečio zločine nad Srbima. U žalbenom postupku prvostepena presuda je preinačena, a Orić oslobođen bilo kakve krivice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari