Veze maternjeg jezika i multijezičnosti, tema je ovogodišnjeg Međunarodnog dana maternjeg jezika koji se u svetu obeležava 21. februara pod pokroviteljstvom Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko/UNESCO). Uprkos primerima dobre prakse u svetu, danas je multijezičnost ideal a ne stvarnost, ocenio je generalni direktor Unesko Koićiro Matsura, upozoravajući da je od oko 6.

Veze maternjeg jezika i multijezičnosti, tema je ovogodišnjeg Međunarodnog dana maternjeg jezika koji se u svetu obeležava 21. februara pod pokroviteljstvom Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko/UNESCO). Uprkos primerima dobre prakse u svetu, danas je multijezičnost ideal a ne stvarnost, ocenio je generalni direktor Unesko Koićiro Matsura, upozoravajući da je od oko 6.000 svetskih jezika više od polovine pred izumiranjem. U svojoj poruci povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika Koićiro Matsura pozvao je na harmoničnu upotrebu različitih jezika kojima se govori u pojedinim zemljama i regionima i istakao da posvećenost dijalogu među narodima, kulturama i civilizacijama promoviše jezičku raznovrsnost.
Jezici su nosioci kolektivnog pamćenja i nematerijalnog nasleđa, a od 6.000 svetskih jezika samo je nekoliko stotina u zvaničnoj upotrebi. „Manje od stotinu svetskih jezika koristi se u digitalnom svetu“, upozorio je Matsura. Generalni direktor Unesko posebno je ukazao na afrički kontinent, na kojem se govori čak trećina svetskih jezika, ali većina njih nije uključena u obrazovni sistem država, niti se nalaze u zvaničnoj upotrebi. Unesko podržava napore za harmonizaciju lokalnog i globalnog u pravcu očuvanja multijezičnosti, istakao je Matsura u svojoj poruci i pozvao države na stvaranje harmoničnog ambijenta za sve jezike sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari