U utorak, 17.aprila u Muzeju Grada Rijeke predstavljen je međudržavni multimedijalni projekat »Milena Pavlović Barilli spajajući vale sa zvezdama« – »Milena Pavlović Barilli – legando le onde alle stelle«, čiji je autor Jelica Milojković, muzejski savetnik iz Požarevca.

Organizatori projekta su Fondacija Milenin dom iz Požarevca, SKD » Prosvjeta« – Pododbor Rijeka, Zajednica Italijana Rijeka i Muzej Grada Rijeke, uz podršku Ministarstva kulture i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije – Generalnog konzulata u Rijeci. Specijalno za Braničevo Danas iz Rijeke se javila Jelica Milojković.

– U prisustvu brojnih zvanica iz javnog i kulturnog života Rijeke i Hrvatskog Primorja, u svečanoj atmosferi goste je pozdravio direktor Muzeja Grada Rijeke, Ervin Dubrović. Na izložbi su govorili i predsednik SKD »Prosvjeta«- pododbor Rijeka,gospodin Dragiša Laptošević, predsednica Zajednice Italijana – Rijeka, gospođa Agneze Supevina, pročelnik Ureda za kulturu Grada Rijeke, Ivan Šarar, župan Primorsko-goranske županije,dr sc Vidoje Vujić i ja kao rukovodilac projekta, dok su stihove Milenine poezije na srpskom i italijanskom jeziku čitale prvakinje HNK »Ivana pl Zajca« u Rijeci, Edita Karađole i Leonora Šurian. Izložbu Milene Pavlović Barilli, kao prvog dela projekta, otvorio je Stanimir Vukićević, ambasador RS u Hrvatskoj. U drugom delu programa održana je modna revija na kojoj su uz muziku iz prve polovine XX veka, mlade članice Folklornog ansambla SKD »Prosvjeta« – Rijeka, uz frenetičan aplauz prisutnih gostiju koji su ispunili izložbene sale i predvorje Muzeja, pronele 15 svečanih haljina, rađenih po nacrtima Milene Pavlović Barilli, prenosi svoje impresije Milojkovićeva.

Izložba u Muzeju Grada Rijeke biće otvorena do 10.maja, posle čega će biti preneta u Palazzo Costanzi u Trstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari