tedros adhanom gebrejesusFoto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je danas izveštaj o humanitarnoj krizi u Ukrajini koji je izazvao svađu između SAD i Rusije, pri čemu Moskva kaže da je to politički motivisan izveštaj, a Vašington poziva na brzo ažuriranje izveštaja.

Izveštaj šefa SZO Tedrosa Adhanoma Gebrejesusa predstavljen je izvršnom odboru organizacije, u kojoj su Rusija i Sjedinjene Američke Države.

Izveštaj pokriva prvih devet meseci 2022. godine, a situacija u Ukrajini, koju je Rusija napala 24. februara, uvrštena je među osam akutnih globalnih zdravstvenih kriza, prenosi Jutarnji list.

Izveštaj je dokumentovao više od 14.000 civilnih žrtava. Navodi se da je humanitarna pomoć potrebna 17,7 miliona ljudi, dok je 7,5 miliona ukrajinskih izbeglica raseljeno širom Evrope.

Od 471 napada teškim naoružanjem na zdravstvene ustanove širom sveta, 448 se pripisuje Ukrajini, navodi se u izveštaju SZO.

Predstavnik Rusije u komitetu SZO rekao je da je izveštaj ispolitizovan i jednostran sa neosnovanim optužbama.

Šiba Kroker, američki diplomata u UN, pozvala je na ažurirani izveštaj za dokumentovanje incidenata u Ukrajini od septembra 2022.

„Ruski napadi naneli su neopisivu štetu civilima i kritičnoj infrastrukturi u Ukrajini“, rekla je ona na sastanku odbora, navodi se u saopštenju njene kancelarije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari