Putin se sastao s Kusturicom: Ono što se desilo u Srbiji i što se sad dešava u Ukrajini veoma je slično 1Foto: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Predsednik Rusije Vladimir Putin primio je danas u Kremlju poznatog srpskog režisera Emira Kusturicu i istakao da se svet menja i preformatira, a nove sile i centri sveta razvijaju se tempom kakav istorija nikada nije videla.

 

„Dešava se promena, preformatiranje sveta, zato što se nove sile, novi svetski centri, razvijaju brzinom kakvu istorija verovatno nije videla, ali su ti procesi neizbežni. Samo niko na vlasti, u širem smislu te reči, ne želi da se pomiri sa tim i traži krivce“, rekao je Putin, prenosi Sputnjik.

Putin je istakao da je to politička sfera, koja je, „kao i uvek, povezana sa umetnošću, jer umetnost odražava život“.

„A današnjica je samo dobro zaboravljena prošlost“, kazao je Putin.

On je u razgovoru sa Kusturicom rekao da Zapad krivi Rusiju za kraj kolonijalizma u svetu, iako je taj proces bio neizbežan.

„Te istorijske fobije su i dalje prisutne i neki i dalje krive Rusiju zbog toga što je neko jednom izgubio kolonijalnu moć. Ne prestaju da se, uslovno govoreći, vređaju zato što smo pomagali narodima Afrike, Latinske Amerike i Azije da ustanu i bore se za slobodu, i veruju da je Rusija kriva za propast kolonijalizma, iako to nije tačno“, naglasio je Putin.

Kusturica je tokom razgovora uporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce, a Putin je prokomentarisao da je takvo poređenje legitimno i naveo da se Kusturičine ocene događaja u Ukrajini poklapaju sa njegovim procenama, a da su dešavanja u Srbiji i Ukrajini veoma slična.

„Vaše današnje ocene, uključujući o tragičnim događajima u Ukrajini i analogija sa događajima u Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata potpuno se poklapaju sa mojim. Ono što se tada desilo u Srbiji i što se sada dešava između Rusije i Ukrajine – veličanje, podizanje na pijedestal fašističkih elemenata prošlosti, davanje im novog života u današnje vreme – vrlo su slične pojave“, konstatovao je ruski predsednik.

Kusturica je rekao Putinu da planira da snimi „ruski triptih“ – tri filma po Fjodoru Dostojevskom, Nikolaju Gogolju i Lavu Tolstoju, i da završi rad na „Lavru“ po romanu Evgenija Vodolazkina, napominjući da posle toga „može da završi karijeru“.

„Imam ideju da napravim ruski triptih. Prvi film se zove ‘Inženjer lakih šetnji’ i to je moja savremena verzija Dostojevskog. Zatim moja verzija Gogolja ‘Kako se Ivan Ivanovič naljutio na Ivana Nikiforoviča’ i treći film ‘Kozaci’ Lava Nikolajeviča Tolstoja“, kazao je Kusturica.

Putin je te ideje nazvao zanimljivim i dodao da su Kusturičine zasluge očigledne.

„Što se tiče kreativnosti, te ideje su, naravno, veoma zanimljive i hajde da razgovaramo o njima. A što se tiče završetka karijere, čini mi se da je rano da govorite o tome. Toliko ste mnogo uradili i čini mi se da ćete još najmanje toliko uraditi“, ocenio je Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari