Izvršni odbor SANU: Rezolucija o Srebrenici ne doprinosi pomirenju na Balkanu 1ZGRADA SANU foto; BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) ocenila je danas da rezolucija Generalne skupštine UN o genocidu u Srebrenici ne doprinosi rešavanju bilo kod otvorenog pitanja kao ni pomirenju na Balkanu.

Generalna skupština UN usvojila je nedavno rezoluciju kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, a čemu se zvanični Beograd protivio.

Za usvajanje Rezolucije glasali su predstavnici 84 zemlje, protiv je bilo njih 19, a uzdržanih 68.

SANU izržava duboku zabrinutost zbog usložnjavanja situacije u regionu, kao i zbog višestruko negativnih posledica i novih tragičnih podela do kojih nepromišljeni poltički potezi i jednostrane inicijative mogu da dovedu, saopštio je Izvršni odbor SANU.

„U tom smislu, Akademija smatra da upravo usvojena rezolucija Genetralne skupštine UN, s obzirom na to kako je pripremljena, na koji način, sa kojim obrazloženjem i u kome trenutku je predložena, pa i kako je usvojena, svakako ne doprinosi rešavanju bilo kog postojećeg otvorenog pitanja, pa ni ostvarenju njenog najvažnijeg proklamovanog cilja – pomirenja na Balkanu“, navodi se.

Akademija, kako je navedeno, odlučno odbacuje i najoštrije osuđuje sva, „bilo eksplicitna ili implicitna, tumačenja rezolucije ili njenog instrumentalizovanja u smislu kolektivne odgvornosi srpskog naroda, Srbije ili Republike Srspke za genocid“.

U saopštenju piše i da SANU „svesrdno podržava svako iskreno nastojanje da se u ovom delu sveta ostvari trajni mir i održi svima preko potrebna politička i ekonomska stabnost“.

„Mi, narodni regiona, na tome najviše treba sami da radimo i da međusobno blisko sarađujemo zarad bolje zajedničke budućnosti, čemu je SANU spremna da da svoj puni doprinos“, dodaje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari