"Ja sam mali Pera, ujela me kera": Iako je sve manje božićnih običaja u Banatu opstaje korinđanje 1Foto: Shutterstock

Starih božićnih običaja sve je manje, ipak tragovi ove lepe i nematerijalne baštine još uvek su se zadražli u porodičnom okupljanju, trpezi i najlepšem od svih običaja, korinđanju.

Sa prvim mrakom na Badnje veče deca bi se, kao i danas, rastrčala po komšiluku da korinđaju. Kada otpevaju pesmice, nekada su darivana jabukama i orasima, danas narandžama, jabukama i slatkišima, od čega su njarasprostranjenije bombone.

Na Badnje veče, kako običaj nalaže, pale se badnjaci, Hhrastove grane posebno pirpemljene za tu svrhu. Poslednjih godina se organizuju paljenja badnjaka u porti pravoslavnih hramova.

Božićni ručak u Banatu imao je obredno značenje i svi članovi porodice morali su biti na okupu. Tako je bilo nekad, a tako je i danas, da se božićni ručak ne propušta.

 

"Ja sam mali Pera, ujela me kera": Iako je sve manje božićnih običaja u Banatu opstaje korinđanje 2
Foto: Muzej Zrenjanin

Pred ručak iznosi se česnica, nekada je to bila pogača mešena od belog pšeničnog brašna, sa vodom i masti, bez kvasca, a danas je sladak kolač, sa suvim voćem.

Česnicom se proricala sreća, a u česnicu se u svim kućama, kao i danas, obavezno stavljao metalni novac.

Veruje se da novčić u česnici donosi sreću, ne samo onome ko ga je našao u svom parčetu, već i kući, te su ga zato otkupljivali i stavljali za kućnu ikonu.

I danas je običaj da se stavlja novac u česnicu, a parče s njim da najmlađem detetu.

Na božićnoj trpezi u Banatu su goveđa supa, sos, kuvani krompir, sarma i božićno pečenje, poznatije kao pečenica.

Za pečenicu se biralo najlepše prase, jagnje, ćurka ili guska, a često se pekla šunka ili svinjska plećka.

Na početku ručka pali se božićna sveča, koja po običaju gori samo za vreme obedovanja, a gasi je domaćin rukom, nikako duvanjem da ne bi sreću oduvao iz kuće.

U Banatu je običaj da se za Božić ne ide u posete rođacima ni komšijama i to se do danas zadržalo dok mala deca odlaze kod baka i deka gde ih kao položajnike darivaju novcem i poklonima.

          Kad vam neko večeras pozvoni, otvorite

Kako običaj nalaže, večeras će se dečica rastrčati po komšiluku, zvoniće vam, a kada budete otvorili čućete pesmu.  Najpoznatija korinđaška pesma je „Ja sam mali Pera“, a njeni stuhovi glase:

Ja sam mali Pera, ujela me kera
za nogu, za ruku
daj mi gazda jabuku
ako nemaš jabuku
daj mi krušku
ako nemaš krušku,
razbiću ti njušku….

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari