“Ja u svom dvorištu ne smem najobičniji toalet da izgradim bez dozvole, a kineska kompanija pregrađuje reku”: Meštani Krivelja trinaesti dan blokiraju prolaz kamiona kompanije Ziđin 1Foto: Miljko Stojanović / Danas

Meštani Krivelja već 13. dan blokiraju put koji prolazi kroz njihovo selo. Kako su ranije kazali, blokada puta se odnosi na saobraćanje teške mehanizacije kompanije Ziđin, koja je, kako oni kažu, “svojim neodgovornim ponašanjem dovela do nezadovoljstva meštane ovog sela”. Oni su predlog sporazuma poslali komaniji još 7. februara ali odgovora još uvek nema. Umesto odgovora, počeli su da prave put preko reke.

Jasna Tomić, meštanka sela Krivelj za Danas kaže, da su kompaniji Ziđin Koper Bor, poslali putem mejla Sporazum o regulisanju međusobnih obaveza, koji će regulisati međusobna prava i obaveze između kompanije i meštana sela Krivelj, ali kako dodaje odgovor nisu dobili.

“U sporazumu smo konstatovali sledeće. Meštani sela Krivelj usled svakodnevnih seizmoloških potresa nastalih prilikom izvođenja radova na rudarskim objektima kojima upravlja Ziđin Koper Bor, trpe veliku štetu. Šteta se manifestuje kroz urušavanje putne infrastrukture lokalnih i regionalnih puteva, mostova, oštećenja objekata u privatnom vlasništvu, oštećenja objekta OŠ „Đura Jakšić“, mesne kancelarije i drugih objekata”, ističe Jasna Tomić.

Prema njenim rečima, meštani sela Krivelj ukazuju da usled pojačanog miniranja postoji velika koncentracija kancerogenih oblaka prašine i izduvnih gasova usled mnogostruko povećanog transporta na celoj KO Krivelj, što je uzrok pojačanog oboljevanja od kancera.

“Ja u svom dvorištu ne smem najobičniji toalet da izgradim bez dozvole, a kineska kompanija pregrađuje reku”: Meštani Krivelja trinaesti dan blokiraju prolaz kamiona kompanije Ziđin 2
Foto: M. S. / Danas

“Meštani sela Krivelj trpe realnu štetu na poljoprivrednom zemljištu u svom vlasništvu, koja je nastala kao posledica izlivanja rudnog materijala sa jalovišta nakon poplava kao i štetu u vidu izmakle dobiti usled zagađenja iskopom rudnika, koje trajno utiče na kvalitet poljoprivredne proizvodnje. Meštani sela Krivelj ukazuju da su im postupcima Ziđin Koper Bor ugrožena osnovna ljudska prava koja im po Ustavu Republike Srbije pripadaju”, objašnjava ona.

Meštani Krivelja od kompanije Ziđin traže da se potpiše sporazum

Jasna Tomić kaže da s obzirom na sve šta se dešava meštani sela Krivelj zahtevaju da se postigne sporazum u vezi sledećih tačaka:

– Obavezuje se Ziđin Koper Bor da u roku od 14 dana od dana zaključenja sporazuma i potpisivanja Programskih osnova, očisti korito Kriveljske reke od Valja Mare do rudarskog objekta Tunel za preusmeravanje Kriveljske reke, kao i da uradi sanaciju zagađenja Cerove reke i obezbedi improvizovani bazen na mestu Valja mare u Malom Krivelju.

– Obavezuje se Ziđin Koper Bor da u roku od 14 dana od dana potpisivanja sporazuma i potpisivanja Programskih osnova, uradi sanaciju mosta u centru sela Krivelj, kao i da postavi vertikalnu i horizontalnu signalizaciju kod Osnovne škole „Đura Jakšić“

– Obavezuje se Ziđin Koper Bor da u roku od 45 dana od dana potpisivanja sporazuma i potpisivanja Programskih osnova, asfaltira i uradi sanaciju kompletne trase puta Bor-Mali Krivelj, očisti rastinje, formira zaštitni pojas, očisti lokalne puteve kroz Krivelj do kraja sela ka objektu tunel Kriveljske reke, putu Bunar- Kriveljski kamen i postavi neophodnu putnu signalizaciju.

“Ja u svom dvorištu ne smem najobičniji toalet da izgradim bez dozvole, a kineska kompanija pregrađuje reku”: Meštani Krivelja trinaesti dan blokiraju prolaz kamiona kompanije Ziđin 3
Foto: Miljko Stojanović / Danas

– Ziđin Koper Bor se obavezuje da svakodnevno vrši čišćenje puteva.

Takođe zahtevaju da se Ziđin Koper Bor obavezuje da u roku od 90 dana od dana zaključenja ovog sporazuma, zaključi pojedinačne sporazume o isplati štete sa svakim od meštana sela Krivelj:

– Koji trpe štetu na objektima u svom vlasništvu usled svakodnevnih seizmoloških potresa;

– Koji trpe štetu na na poljoprivrednom zemljištu koja je nastala kao posledica izlivanja rudnog materijala sa jalovišta nakon poplava;

– Koji trpe štetu u vidu izgubljene dobiti na poljoprivrednom zemljištu koja je nastala kao posledica zagađenja iskopom rudnika; Procena štete će biti izvršena od strane nezavisnog veštaka koga predlože meštani Krivelja. Sa procenom štete se kreće od trenutka zaključenja ovog sporazuma.

– Obavezuje se Ziđin Koper Bor da u roku od 14 dana završi Programske osnove za selo Krivelj, koje se implementiraju u Prostorni plan područja posebne namene Borsko – Majdanpečkog rudarskog basena. Institucija sa kojom će se nastaviti izrada Programskih osnova za selo Krivelj isključivo mora biti „IAUS Beograd“, sa sedištem u Beogradu. Takođe Programske osnove za selo Krivelj, treba da budu donete i potpisane od strane zakonom ovlašćenih lica.

– Celo selo Krivelj u postupku eksproprijacije dobije status jedne zone uticaja i da se isti uslovi eksproprijacije primene kod svih nepokretnosti koje budu eksproprisane u ovom postupku kada se bude sporovodio.

– Ziđin Koper Bor će isplatiti iznos nepredviđenih troškova preseljenja za sva domaćinstva na KO Krivelj od 30.000 eura, koliko oni stvarno budu izneli u dinarskoj protivrednosti na dan isplate troškova.

– Ziđin Koper Bor se obavezuje da u roku od 45 dana od dana potpisivanja sporazuma izradi Plan raseljavanja sela Krivelj.

“Ja u svom dvorištu ne smem najobičniji toalet da izgradim bez dozvole, a kineska kompanija pregrađuje reku”: Meštani Krivelja trinaesti dan blokiraju prolaz kamiona kompanije Ziđin 4
Foto: Miljko Stojanović / Danas

– Ziđin Koper Bor se obavezuje da u roku od 45 dana od zaključenja sporazuma implementira Elaborat o zaštiti spomenika kulture-Zavod za zaštitu spomenika kulture, Beograd ,2023. godine, u PPPPN.

– Ziđin Koper Bor se obavezuje da će preduzeti sve neophodne radnje kako bi došlo do završetka i potpisivanja PPPPN Borsko -Majdanpečkog rudarskog basena a najkasnije do 15.05.2024. godine.

– Ziđin Koper Bor se obavezuje da od trenutka potpisivanja sporazuma u potpunosti prestane sa svim aktivnostima koje vode do kupoprodaje nepokretnosti u KO Krivelj.

– Ziđin Koper Bor se obavezuje da najkasnije do 30.09.2024. godine formira lokaciju novog sela Krivelj na mestu Trujkanov potok sa kompletnom infrastrukturom po nacrtu IAUSA.

– Obavezuje se Ziđin Koper Bor  da će svako domaćinstvo koje se nalazi u selu Krivelj u vlasništvu fizičkih i pravnih lica, dobiti nepokretnostparcela odgovarajuće vrednosti u zamenu u novom selu Krivelj prema Zakonu o eksproprijaciji, najkasnije do 31.10. 2024. godine. Ugovorne strane su se saglasile da nekadašnji vlasnici nepokretnosti u selu Krivelj, koji su svoje nepokretnosti-parcele prodali Ziđinu Koper Bor, imaju pravo preče kupovine u novom selu, po cenama kojima je otkupljen m2 u selu Krivelj.

– Ziđin Koper Bor se obavezuje da će preduzeti sve neophodne mere kako bi novo selo Krivelj, koje se bude formiralo Planom raseljavanja sela Krivelj imati infrastrukturu najmanje kvalitetno kao sadašnje selo Krivelj, najkasnije do kraja 30.09.2025. godine.

– Preseljenje u novo selo Krivelj za sve meštane koji se budu opredelili za kolektivitet treba da se omogući najkasnije do 31.10. 2025. godine. Preseljenju seoskog groblja može da se pristupi tek nakon preseljenja svih meštana.

– Svi radovi na izradi vodene brane kod tunela za preusmeravanje Kriveljske reke prestaju danom potpisivanja ovog sporazuma i Programskih osnova, do kompletnog iseljenja sela Krivelj.

– Ziđin Koper Bor se obavezuje da prestane sa svim radovima na širenju rudnika u pravcu sela Krivelj, od dana potpisivanja ovog sporazuma i Programskih osnova, sve do potpunog iseljenja svih meštana sela Krivelj.

– Ziđin Koper Bor se obavezuje da odmah obustavi rad rudnika Kriveljski kamen do postizanja dogovora sa meštanima u okolini Kriveljskog kamena.

– Danom potpisivanja ovog sporazuma i Programskih osnova, Ziđin se obavezuje da seizmološki potresi neće preći jačinu jedan stepen rihterove skale, koji će Republički seizmološki zavod javno i svakodnevno objavljivati.

– Ziđin Koper Bor će u roku od 14 dana od dana potpisivanja ovog sporazuma i Programskih osnova, pristupiti deratizaciji svih objekata koje je kupila u selu Krivelj i koju će kontinuirano sprovoditi do preseljenja svih.

Meštani Krivelja kažu da su još 7. Februara uputili sporazum kompaniji Ziđin da potpišu

Na novinarsko pitanje da li je taj sporazum obavezujući za kinesku kompaniju da ga prihvate i potpišu, Ana Patrucić, meštanka Krivelja, je kazala da je sporazum Ziđinu poslat 7. februara sa potpisima 140 domaćinstva.

“Ja u svom dvorištu ne smem najobičniji toalet da izgradim bez dozvole, a kineska kompanija pregrađuje reku”: Meštani Krivelja trinaesti dan blokiraju prolaz kamiona kompanije Ziđin 5
Foto: M. S. / Danas

“Očekujemo da će u nekom normalnom roku odgovoriti na naše zahteve i predlog sporazuma. Razumemo da nisu odgovorili odmah, pošto je sada proslava kod njih (proslava lunarne Nove godine, prim.ured), ali mi smo strpljivi i čekamo. Nema pomeranja dok ne dobijemo odgovor”, istakla je Ana Patrucić.

Ona je dodala da su sada rešili da se direktno obraćaju kineskoj kompaniji, pošto ne žele da se igraju “mačke i miša” sa institucijama.

“Nemamo više strpljenje da slušamo ko je šta nadležan. Dosta je bilo više. Nemamo snage ni volje da to slušamo. Mi smo kineskoj kompaniji poslali sporazum, a njihov je posao da to reše sa državom”, ističe ona.

Prema njenim rečima, ako dođe do odbijanja sporazuma, ili ne dobiju odgovor na njihov predlog, ističe da su puni elena, i da je tada moguće da dođe do radikalizacije.

“Njihov je interes da se ovo što pre reši. Oni su sada na gubitku. Umesto da reše ovaj problem oni traže alternativna rešenja. Videćete šta su napravili sa Kriveljskom rekom. Oni su pregradili korito reke, da prolaze, pošto smo ih u selu blokirali. Sada su u problemu. Mi smo to sa rekom prijavili policiji i inspekciji, i dobili su rok da to saniraju”, zaključila je Ana Patrucić.

“Ja u svom dvorištu ne smem najobičniji toalet da izgradim bez dozvole, a kineska kompanija pregrađuje reku”: Meštani Krivelja trinaesti dan blokiraju prolaz kamiona kompanije Ziđin 6
Foto: Miljko Stojanović / Danas

Meštani su poručili, da je ovo zemlja Srbija, i da kompanija Ziđin to treba konačno da shvati.

“Mi smo taksativno naveli datume, šta se do kada očekuje. Mislim da Vlada i Ministarstvo mogu da ubrzaju ovaj dogovor, pošto je to interes svih strana”, istakla je Jasna Tomić.

Takođe dodaje da su meštani Krivelja shvatili šta se dešava i da će se boriti svim sredstvima ali misli da će diplomatskim sredstvima doći do rešenja.

Na još jedno novinarsko pitanje, da li je Ziđin ispunio nešto u poslednje pet godine šta je dogovoreno, meštani odgovaraju:

“Pomagali su fudbalski klub, KUD iz Krivelja, kao i nešto sitno oko Mesne zajednice. Što se infrastrukture tiče nisu ništa uradili, niti mislimo da imaju namere. Pored toga iskoristili su našu infrastrukturu, mislim na puteve, koji su sada uništeni. Kap koja je prelila čašu je to da su kamioni od 50 tona prolazili na svakih 30 sekunde”.

Meštani Krivelja uspeli da nateraju kompaniju Ziđin da prekine sa pregrađivanjem reke

Dragan Ćosić, meštanin Krivelja kaže da se pregrađivanjem kriveljske reke ljudi dovode u opasnost.

“Ja u svom dvorištu ne smem najobičniji toalet da izgradim bez dozvole, a kineska kompanija pregrađuje reku”: Meštani Krivelja trinaesti dan blokiraju prolaz kamiona kompanije Ziđin 7
Foto: Miljko Stojanović / Danas

“Ja u svom dvorištu ne smem najobičniji toalet da izgradim bez dozvole, a kineska kompanija pregrađuje reku”, Istakao je on.

Prema njegovim rečima, zbog blokade puta u selu Krivelj, komanija Zijin je napravila ovaj alternativni put za dopremanje energenata do rudnika Cerovo.

“Oni su nasipali ovaj put, bolje rečeno pregradili reku da bi tu prolazili. Mi smo pozvali inspekciju i sve nadležne organe da izađu na teren. Službe su bile ažurne, što ovom prilikom pohvaljujem. Zamislite da je ostala pregrađena reka, pa ne daj bože da opet bude poplava. Ovako kao što vidite počelo je uklanjanje improvizovanog puta preko reke”, zaključio je Ćosić.

“Ja u svom dvorištu ne smem najobičniji toalet da izgradim bez dozvole, a kineska kompanija pregrađuje reku”: Meštani Krivelja trinaesti dan blokiraju prolaz kamiona kompanije Ziđin 8
Foto: Miljko Stojanović / Danas

Prvi dan blokade puta od strane meštana Krivelja je bio 29. januar

Podsećamo, meštani Krivelja od ponedeljka 29. januara su blokirali put koji prolazi kroz njihovo selo, jer je, kako kažu, od kada je Ziđin preuzeo RTB Bor povećan intenzitet radova što je dovelo do ugrožavanja bezbednosti i života meštana.

Blokada se odnosi na tešku mehanizaciju kineske kompanije Ziđin.

Okupljeni meštani kuvaju kafu i postavljeno je bure sa drvećem za grejanje, a centar sela okićen je porukama.

Ziđin ne odgovara na novinarska pitanja

Kontaktirali smo i kompaniju Ziđin Koper ali do objavljivanja teksta odgovor nismo dobili.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari