Srbi-povratnici sa područja Opštine Kalesija, u Federaciji BiH, protestovali su juče u Tuzli ispred zgrade kantonalne Vlade nezadovoljni načinom rešavanja svog statusa.

Jedan od organizatora protesta, predsednik Udruženja poljoprivrednika Agrorazvoj kod Kalesije Milisav Garić, gađao je jajetom ministra za obnovu, razvoj i povratak Tuzlanskog kantona Seada Mujanovića. Garić je zbog toga priveden u Policijsku stanicu u Tuzli.

Ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona postavljen je improvizovani šator sa traktorom, gde će Srbi povratnici mirno protestovati do

ispunjenja zahteva. Garić je rekao da su Opština Kalesija, kantonalna i federalna vlada, „dobro upoznate sa problemima Srba povratnika, o koje su se oglušili“.

– Zato smo primorani da ponovo protestujemo, jer smo suočeni sa

diskriminacijom, koju nam uglavnom nameće rukovodstvo Opštine Kalesija, rekao je Garić za Srnu. On je naglasio da je neophodno rešiti pitanje prilaska srpskom pravoslavnom groblju u Gojčinu kao i rešiti pitanje deponije smeća.

– Pojedini putni pravci prema srpskim mestima totalno su propali, a

niko ih ne sanira s ciljem da se onemogući održiv povratak, dok u opštinskoj administraciji Kalesija nije zaposlen nijedan Srbin povratnik – rekao je Garić. On je istakao da se navršilo 11 godina od povratka Srba u to područje i da su povratnici primorani ponovo da se iseljavaju jer se problemi gomilaju umesto da se rešavaju. Garić je dodao da je u toku rata na području Opštine Kalesija uništeno oko 1.300 kuća, a obnovljeno e oko 300 stambenih jedinica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari