“Totalna glupost, ali kada pogledate ko vodi grad i ovo je dobro”: Problemi građana sa naplatom u Javnoj garaži u Zaječaru 1Foto: Miljko Stojanović / Danas

Građani Zaječara, koji koriste Javnu garažu kod pijace, nedeljama negoduju, zbog kako kažu besmislenog sistema za naplatu, gde su, kako tvrde, primorani da izlaze iz vozila da plate parking, pošto je objekat za naplatu postavljen sa suprotne strane. Iz nadležnog preduzeća kažu da je to privremeno rešenje i da se očekuje nabavka novog sistema.

Dok građani negoduju, iz JKP “Parkiranje, projektovanje i nadzor Zaječar”, koje upravlja ovom garažom za Danas kažu, da sistem naplate u parking garaži na pijaci radi i u funkciji je.

“Trenutni sistem je zamišljen kao sistem koji funkcioniše u većini parking garaža u Beogradu (Obilićev venac, Ušće itd.) tako što se plaćanje parkinga vrši pre odlaska u automobil i nakon toga se izlazi sa parkinga bez izlaska iz automobila što je na više mesta u garaži istaknuto u instrukcijama vozačima”, objašnjavaju oni.

U ostale dve parking garaže, dodaju, sistem funkcioniše na drugačiji način – plaća se iz vozila prilikom izlaska iz garaže što je navika vozača da vozilom dođu do terminala za plaćanje koji se nalazi na izlazu iz garaže.

“Iz tog razloga dolazi do negodovanja jer vozači smatraju da je kućica za plaćanje sa pogrešne strane. U toku ove godine očekujemo nabavku automatizovanog sistema za sve tri garaže koji će olakšati vozačima ulazak i izlazak iz garaža kojima upravlja JKP „Parkiranje projektovanje i nadzor“ Zaječar”, ističe se u odgvoru Dragana Manzalovića, stručnog saradnika za bezbednost saobraćaja u ovom preduzeću.

Iz JKP “Parkiranje, projektovanje i nadzor Zaječar” kažu da nervozi mesta nema.

A da li građani Zaječara tako misle?

“Ovo samo kod nas ima. Smešno”.

“Pa oni se šale sa nama. Ne znam šta da kažem. Da li ste vi videli nešto ovako negde? Pa gde ima ovo? Ne znaju oni ništa, ovo je za njih viša matematika”.

“Totalna glupost. Međutim, kada pogledate ko vodi grad, i ovo je dobro”.

Ovo su samo neki od komentara građana, koji smatraju da je ovakav sistem naplata trenutno, potpuna besmislica.

Mnogi Zaječarci se sećaju da je pre desetak godina, na mestu gde je izgrađena Javna garaža, gradonačelnik Boško Ničić najavio izgradnju “Evropske pijace”.

Međutim, vremenom su sećanja izbledela, a nove najave kao da nisu imale veze sa nekadašnjim. Tako je Ničić 7. novembra 2018. godine kazao sledeće:

“Totalna glupost, ali kada pogledate ko vodi grad i ovo je dobro”: Problemi građana sa naplatom u Javnoj garaži u Zaječaru 2
Foto: Miljko Stojanović / Danas

„Sutra će početi sa radom javna garaža, i ako neki to zovu pijaca, to nije pijaca, već javna garaža“, rekao je Ničić i nastavio:

„Počeće sa radom samo desna strana garaže. Izgradnja je počela još 2009. ili 2010. godine, i grad je učestvovao samo sa 20 odsto a ostalo je finansirala EIB (Evropska investiciona banka). Svi znate šta se sve pričalo, da će objekat da se sruši, ali su naravno sve te bajke koji su neki plasirali, pale u vodu, pošto je potvrđeno da je sve urađeno po propisima“.

Ničić je te 2018. pozvao pravosuđe i policiju da utvrde zašto je neko četiri godine držao ispravan objekat zatvorenim.

„Sutra bez ikakve pompe, kao i svečanosti , ujutru u 7 sati, počinje sa radom javna garaža koja je opremljena najsavremenijom tehnologijom za prihvat i nadzor vozila, pošto je ceo objekat pod video nadzorom, a zapisi će se čuvati do 30 dana“, rekao je Ničić.

Ničić je još istakao i objasnio kakva će procedura biti prilikom ulaska u javnu garažu, da je potrebno da se uzme kartca, koja će biti na samom ulazu u garažu, i potrebno je da se ta karta sačuva kako bi se izašlo sa placa javne garaže.

„Garaža će sigurno biti besplatna najmanje dve godine, a posle toga videćemo“, istakao je Ničić tada.

Tako je bilo 2018. gde se ne spominje pijaca, već garaža. Od “Evropske pijace”, ostala je samo “Javna garaža”. I kao što vidimo, sa sistemom za naplatu.

Javno komunalno preduzeće „Parkiranje projektovanje i nadzor“ Zaječar obavestilo je građane Zaječara u novembru 2021. godine da počinje naplata parkiranja u garaži kod pijace i zamolio vlasnike vozila da ih iz garaže uklone zbog dezinfekcije prostora.

Građani Zaječara 14 godina ne znaju da li je objekat garaža ili pijaca

Punih je 14 godina kako građani Zaječara nemaju pristojnu zelenu pijacu. Građevinsko ruglo koje ni na šta ne liči podignuto na mestu nekadašnje pijace u samom centru grada bio je jedan od predizbornih aduta URS-a, koji je dugi niz godina bio predmet spora i političkih trvenja, a najveću cenu plaćali su građani.

Ugovor o izgradnji tog objekta potpisan je 17. 11. 2010. godine i u Ministarstvu za NIP je zaveden pod brojem 404-02-370/8/2010. Potpisali su ga Verica Kalanović u ime nadležnog ministarstva, Boško Ničić u ime grada Zaječara i u ime izvođača radova “Kolubara”d.o.o. iz Mionice i “Ratko Mitrović – niskogradnja” d.o.o. Branislav Čičarević.

Projekat su osmislili tada čelni ljudi „Direkcije za izgradnju“ direktor Ljubomir Đuričić i njegov zamenik Zoran Milovanović.

Od 102 miliona dinara, koliko je bill ugovorena vrednost radova, NIP je obezbedio 80 miliona, a ostatak grad iz budžeta i kredita Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj.

Iako su neki tada tvrdili da je u pitanju projekat javne garaže, jer je NIP mogao da finansira objekat saobraćajne infrastrukture a ne i pijace, tadašnji i sadašnji gradonačelnik Ničić, verbalno se obračunavao sa svima koji su imali hrabrosti da na to ukažu.

Ako se sada bar nešto zna, to je informacija da je umesto nekadašnje pijace napravljena garaža. Što se tiče sistema za naplata – ni to nije problem. Ako su Zaječarci čekali skoro 10 godina da saznaju šta se gradi na nekadašnjoj pijaci – sačekaće i postavljanje novog sistema naplate u Javnoj garaži.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari