Javni protest zbog odluke Senata da Dušan Teodorović ne bude izabran za profesora emeritusa 1Foto: Stanislav Milojković

Na sajtu peticije.online.com (https://www.peticije.online/379336) počelo je potpisivanje peticije kojom članovi akademske zajednice izražavaju javni protest zbog odluke Senata Univerziteta u Beogradu da ne izabere akademika Dušana Teodorovića u zvanje profesor emeritusa.

„Smatramo da je Senat ovom odlukom direktno narušio ugled Univerziteta u Beogradu i stoga pozivamo članove akademske zajednice Srbije da potpisivanjem ovog javnog protesta izraze svoj lični stav neslaganja sa ovim, ali i svim drugim slučajevima ugrožavanja kvaliteta visokoškolskih ustanova u Srbiji od strane njihovih upravnih organa“, navodi se, između ostalog u tekstu peticije čiji su pokretači akademici Vladica Cvetković i Velimir Radmilović.

Ne dovodeći u pitanje diskreciono pravo članova Senata da glasaju potpuno nezavisno, akademici smatraju da neki od njih ovom prilikom nisu pokazali akademsku čestitost i da su direktno, zloupotrebom institucije tajnog glasanja, narušili interes našeg najstarijeg univerziteta.

„Dušan Teodorović je svetski priznat naučnik iz oblasti saobraćajnog inženjerstva i jedan od naših istraživača s najvišim međunarodnim rejtingom, tako da bi svakom univerzitetu trebalo da bude čast da mu dodeli zvanje profesor emeritus; uostalom, titulu profesor emeritus kolegi Teodoroviću je još 2006. godine dodelio Politehnički institut i Univerzitet Virdžinije (SAD). Budući da su ove činjenice svim članovima Senata svakako bile poznate, nameće se zaključak da je ishod glasanja bio određen neakademskim razlozima, a što je protivno članu 78 Zakona o visokom obrazovanju, u kojem stoji da se za profesora emeritusa bira penzionisani nastavnik„koji se posebno istakao svojim naučnim radom, stekao međunarodnu reputaciju i postigao rezultate u obezbeđivanju nastavno-naučnog podmlatka….“ – samo to i ništa drugo“, navodi se u tekstu.

Ističe se i da je opšti kvalitet i ugled naših univerziteta, kako državnih tako i privatnih, primarni interes visokog obrazovanja u Srbiji i da on ne bi smeo da bude podređen bilo kakvim neakademskim razlozima.

„Pravo glasa u strukturama upravljanja moralo bi da podrazumeva visok nivo akademskog integriteta, profesionalnog i moralnog, a posebno svest o tome šta je kolektivno dobro – dobro za celu ustanovu, pa i za čitavu akademsku zajednicu. Neizabiranjem akademika Teodorovića za profesora emeritusa Senat Univerziteta u Beogradu takvu svest nije pokazao, a pojedinci nisu pokazali ni elementarnu akademsku čestitost – preduslov da bi neko uopšte mogao da bude univerzitetski nastavnik, a kamoli član Senata najvećeg i najstarijeg univerziteta u Srbiji“, navodi se u tekstu peticije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari