Tribina Šta je mobing – studija slučaja, koju je organizovala Građanska čitaonica Pirgos u Pirotu pokazala je da toga ima i u ovom gradu. Negde pri kraju tribine, dok je Gordana Savić iz Užica u ime grupe nevladinih organizacija Felicitas iz Beograda na jednom od primera iz prakse htela da objasni šta je mobing, iz publike se javila jedna, a potom i druga žena i na kraju jedan muškarac koji su o mobingu iz svojih sredina govorili javno pred nevelikim skupom.

O mobingu su progovorili profesorka Ekonomske škole u Pirotu Mica Mažibradić i arheolog u pirotskom Muzeju Ponišavlje mr Predrag Pejić. Pejić je direktora ove ustanove Miroslava Zubića na tribini javno optužio za mobing u svoje i u ime još dve koleginice.

– Od početka mandata našeg novog direktora, bilo je sukoba sa njim. U aprilu prošle godine obratili smo se nadležnima u SO Pirot, Upravnom odboru, sindikatu, Ministarstvu kulture, Muzejskom društvu Srbije i ni posle tri meseca ni od koga nismo dobili odgovor. Potom smo nas petoro organizovali konferenciju za novinare, ali je posle te konferencije najmlađa koleginica dobila otkaz. Organizovali smo još jednu konferenciju za štampu i uspeli da je vratimo, ali ona posle toga nije u grupi onih koji se bore protiv mobera. Već godinu i po dana čekamo odgovor. U međuvremenu, direktor nas je tužio. Umesto da mi tužimo njega, on tuži nas. Od SO Pirot očekujemo da reaguje i da ga smeni – rekao je Pejić, koji je pre Zubića bio na čelu ove kulturne ustanove.

Direktor Muzeja Ponišavlja Miroslav Zubić u izjavi za naš list tvrdi da u Muzeju nema mobinga.

– Normalno je da nisu dobili odgovor od onih kojima su se obraćali.To znači da je ta optužba prazna. Pejić je sprovodio mobing dok je bio direktor. Jednom od radnika je naređivao da radi sa hemikalijama zbog čega je potom bio u bolnici i bolovanju. Jednoj radnici u našoj prodavnici šest je godina produžavao ugovor na po tri meseca, a drugom radniku nešto kraće. Tek posle pritiska iz opštine, primio ih je u stalni radni odnos. O tome kako mi se kao pretpostavljenom obraćao, najbolje govori presuda Opštinskog suda u Pirotu u moju korist. Tužio sam ga za uvredu jer mi je rekao: „Ti si jedan običan ošljak“. Međuljudski odnosi nisu narušeni – kaže Miroslav Zubić.

Profesorka u Ekonomskoj školi Mica Mažibradić rekla je da je ona sociolog i filozof, da u prosveti radi 30 godina i da joj je direktor ove škole oduzeo časove i podelio drugim kolegama.

– Meni je direktor ostavio pola norme. Na sednicama nastavničkog veća trpim uvrede i poniženja. Nije mi dao časove zbog toga što sam ja navodno u depresiji i ne mogu da radim sa decom. Obraćala sam se mnogima, Školskoj upravi u Nišu, lokalnoj samoupravi. Sindikat me nije zaštitio i nameravam da se obratim i pravosudnim organima. Direktor mi zavidi na tome što imam snagu i što sam uvek bila dobar profesor. Volim da putujem i da čitam, da imam svoju privatnost i svoju slobodu ću braniti – rekla je Mažibradić.

Direktor Ekonomske škole u Pirotu Vidojko Cvetković kaže da je on u stvari izložen mobingu..

– Telefonom se od mene traži da joj odobrim putovanja u inostranstvo. Zove ili to radi preko drugih ljudi. Nanosi štetu školi jer ne dolazi na nastavu, već ide na putovanja. Ona je profesor sociologije i filozofije. Po onome za šta ima kvalifikacije dobila je tri časa građanskog vaspitanja u četvrtom razredu, kao i sve časove sociologije i filozofije, ustava i prava građana. Kao direktor škole smatram da samo moralno ispravna osoba može da drži časove građanskog vaspitanaja, a ona je kažnjavana zbog teških disciplinskh prekršaja, ima i prijava roditelja i učenika na njeno ponašanje a tu su vređanja kolega, ucene i pisanja lažnih prijava protiv kolega i mene. U našoj školi ima 55 odsto norme, a u Mlekarskoj školi 10 odsto nastave – kaže Cvetković koji je na čelu škole dve godine.

Deset godina maltretiranja

– Deset godina sam u jednoj velikoj firmi gde sam radila bila izložena mobingu direktora proizvodnje, koji mi je bio pretpostavljeni. Iako sam imala višu školu radila sam na radnom mestu koje zahteva četvrti stepen stručnosti. Kad sam završila i fakultet radila sam kao VKV radnik. Prošle godine sam dobila i otkaz i sada sam na sudu jer moju bivšu firmu tužim zbog razlike u plati i zbog otkaza ugovora o radu, a razmišljam da ih tužim i zbog mobinga. Direktor proizvodnje, koji je imao nižu stručnu spremu od mene, stalno mi je pretio nekim novim radnim mestima. Zavšila sam Tehnički fakultet u Boru i stekla zvanje diplomiranog menadžera industrijskog menadžmenta. U bivšoj firmi su mi rekli da nemaju takva radna mesta – rekla je Slađana Tančić, zaposlena sada u jednoj drugoj velikoj firmi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari