„Jedna uz drugu“: Predavanje učenicima Medicinske škole u Subotici o prevenciji karcinoma dojke 1Foto: Udruženje "Jedna uz drugu" Subotica (Facebook)

Udruženje „Jedna uz drugu“ iz Subotice održaće u petak, 13. maja, predavanje o prevenciji karcinoma dojke, učenicima Srednje medicinske škole u Subotici. Predavanje počinje u 14:15 časova.

Ovo udruženje navodi da žele učenicama završnih razreda Medicinske škole da skrenu pažnju na ovu sve prisutniju bolest.

„Pravovremena edukacija je ključna u oblasti prevencije“, upozoravaju.

Neke od tema kojima će se baviti su: šta je karcinom dojke, faktori rizika, u kojim godinama se najčešće javlja karcinom dojke, genetika – koliko i kako devojke treba da se kontrolišu ako imaju porodičnu anamnezu, simptomi – da li je svaka promena na dojci maligna, kada, kako i gde na prvu kontrolu, kako raditi samopregled i koliko je on važan.

Predavanje će održati Tijana Rajčić, nastavnica i diplomirana organizatorka zdravstvene nege, sa višegodišnjim iskustvom u Dnevnoj bolnici za onkologiju u Opštoj bolnici Subotica.

Udruženje „Jedna uz drugu“ je svoje aktivnosti pokrenulo u septembru 2020. godine, a okuplja više od 100 članica – kako žena obolelih ili lečenih od raka dojke, medicinskog osoblja, tako i njihovih prijatelja i članova porodice.

„Naš najvažniji cilj je da učinimo vidljivim ovaj problem, da rak dojke i druge maligne bolesti ne budu više tabu tema. Mi smo usmereni na prevenciju, na unapređenje i podizanje svesti kod žena o ovoj bolesti, o značaju njenog ranog otkrivanja. Želimo da podstaknemo žene, bez obzira na njihove godine, odlaze na skrining preglede, ultrazvuk ili mamografiju, te da barem jednom mesečno urade samopregled“, navode u ovom udruženju.

Dodaju da je važno znati da, ukoliko se otkrije na vreme, karcinom dojke je u 90 odsto slučajeva izlečiv.

Takođe, poručuju i da, ukoliko dođe do bolesti, ovo udruženje pruža podršku obolelim ženama, da lakše prebrode situaciju u kojoj su se našle, da njihov povratak u zajednicu, u normalan život, prođe što bezbolnije.

“Ovo je bolest koja utiče na celu porodicu, na partnerske odnose, na roditeljstvo, na radnu sposobnost, osećaj (ne)pripadnosti zajednici“, ističu u uduženju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari