"Jedva se spasio hapšenja": Ko je Dragiša Milović pregovarač koga su pretukli pripadnici KFOR-a 1Foto: M.K./ATAImages

Zamenik generalnog direktora Zdravstvenog centra u severnom delu Kosovske Mitrovice, ortoped i nekadašnji gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović jedna je od 52 srpske žrtve prekjučerašnjeg zvečanskog sukoba Kfora i Srba koji su protestovali zbog prošlonedeljnog upada specijalaca KPS i albanskog novog gradonačelnika u ovu srpsku opštinu na severu KiM.

Milović je u ponedeljak bio u ulozi pregovarača između Kfora i sugrađana koju su, čekajući rezultate pregovora ambasadora SAD u Prištini i albanskih gradonačelnika, odbili Kforov predlog da propuste oklopna vozila KPS ili da bar specijalcima dozvole da iz njih izađu. Kad su pripadnici Kfora krenuli u razbijanje demonstracija, Milović koji se našao između Kforovih dugih cevi i srpskih kamenica. Pripadnci KFOR-a su ga pretukli, a Danasovi izvori nezvanično tvrde i da se jedva spasio hapšenja.

– Više me boli duša nego što smo pretrpeli ove traume… Boli nas što smo videli da se na goloruki narod bacaju šok-bombe i da se puca, da se krvnički bije. Celog dana pričali su da žele da nađu kompromis, ali, nažalost, kao da je neko želeo da izazove ovo što se desilo – rekao je Milović pošto je zbrinut u mitrovačkoj bolnici u kojoj radi.

Dragiša Milović (1957), široj političkoj javnosti postao je poznat 1999, kao jedan od osnivača Srpskog nacionalnog veća na severu KiM. Bio je i potpredsednik SO Zvečan do smene 2000, ali je 2002. vraćen na tu dužnost. U SNV pratio je sudbinu pokojnog Olivera Ivanovića, napustio je SNV 2001. posle Ivanovićeve smene.

Kao član DSS bio je gradonačelnik Zvečana od 2002. do 2013, a 2011. zajedno sa kolegama iz preostale tri srpske opštine na severu KiM hrabro je stajao na srpskim barikadama izazvanim upadom specijalaca KPS. Ostavku na članstvo u DSS dao je posle povlačenja Vojislava Koštunice sa čela stranke.

Kad su se on i Oliver Ivanović 2017. na lokalnim kosovskim izborima kandidovali za gradonačelnike severne Mitrovice i Zvečana mimo Srpske liste, odnosno SNS, suočili su se sa paljenjem automobila, ucenama, pretnjama njihovim porodicama.

Milović je tada posebno iznervirao vlast izjavom da „Zvečan nije Kolumbija“. Ivanovića je posle tih izbora počekom 2018. ubijen, a Milović se kasnije učlanio u SNS što je bio jedan od najvećih političkih transfera među Srbima na KiM, iako se priča da je dobio „ponudu koja se ne odbija“. Kao kandidat Srpske liste 2021. ponovo je izabran za gradonačelnika Zvečana.

Zbog odluke da Srpska lista prošlog novembra napusti sve institucije samoproglašene kosovske države, Priština je sprovela izbore u četiri srpske opštine na severu KiM na kojima je za Milovićevog „naslednika“ u Zvečanu izabran Iljir Peci iz Demokratske partije Kosova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari