Jelena Obućina: Nikom ne dugovati ništa, osim sebi 1Foto: Zoran Lončarević

Novinarsku karijeru Jelene Obućine, urednice televizije Njuz Maks Adrija, svakako će najupečatljivije obeležiti trenutni angažman u emisiji Pregled dana, koja se emituje na Novoj S.

Ubojiti i osvešćujući komentari u uvodnom delu emisije pružaju veoma jasnu sliku događanja aktuelnih tog dana. Kako je sama Obućina objasnila, u takvoj emisiji se mogu čuti vesti koje objašnjavaju kontekst događaja, jasno određenje prema njima, kao i relevantni sagovornici koji imaju i drugačije mišljenje.

„To je podeljenoj Srbiji potrebno, ali je pitanje da li su ljudi na to spremni. Nesreća ovde dolazi od činjenice da narod otvorene medije shvata kao one u kojima bi trebalo da sede samo njihovi istomišljenici. U svakodnevnom životu okružili su se istomišljenicima, to su im omogućili feed-ovi na društveni mrežama i zato svi očekuju samo one sa kojima se slažu. Tu želju ne ispunjavamo“, rekla je Obućina u jednom intervjuu za Novu S, nakon nekoliko meseci rada u Pregledu dana.

Kako je dodala, nažalost retko ko blizak vlasti pristaje da u emisiju dođe i odgovara na pitanja. „Oni valjda očekuju linč u studiju, a to očekuje i svetina. To nije novinarstvo. A građani bombardovani svakodnevnim nasiljem, nekulturom i nipodaštavanjem koje dolazi sa vrha države – nažalost to usvajaju kao normalan obrazac ponašanja“, prokomentarisala je Obućina.

Još početkom karijere, koji je provela u RTS-u kao urednica Dnevnika 3, Obućina se postavila prema profesiji kao neko sa integritetom. Kako je tada ocenila, u novinarstvu je važno da ostanete svoji, da se ne prodate, da ne pravite propagandni program u želji da se dopadnete vlastima.

„Da u želji za novcem ne otvarate „kancelarije“ za državne institucije i za 200 evra zapušite sebi usta. Ne dovodite „u goste“ one od kojih očekujete „tezge“ i ne podilazite neukusu u želji da se dopadnete publici. Ali i da ne dugujete svoj TV staž – svom stažu političarske švalerke. Važno je da osim sebi, nikome ne dugujete ništa. To je dobar osnov da potrajete i uspete“, rekla je Obućina još 2016. u jednom intervjuu.

Zbog svojih stavova, Obućina je te godine bila na udaru tabloida uz salve uvreda jer im se, između ostalog, nije svideo izveštaj Dnevnika o majskom protestu održanom zbog rušenja objekata u Savamali. Radeći u informativnoj redakciji javnog servisa, posao na televiziji pod uticajem države ocenila je kao daleko teži nego u privatnom.

„To je kao građenje stabilne kuće na lošim temeljima koje su nam ostavili oni stariji, koji su pristali da budu pijuni, koji su prodali sopstvene biografije i naša uverenja“, istakla je Obućina u istom razgovoru. RTS će napustiti 2020, kada počinje da radi na sadašnjem poslu.

Jelena Obućina rođena je 1982. u Bajinoj Bašti, završila je Valjevsku gimnaziju a potom Fakultet političkih nauka. Kako kaže, već sa 12 godina radila je dečiju emisiju na Radio Patku, sa 15 počela da piše za list „Napred“. Pre angažmana na RTS-u, gde je bila i deo tima informativne emisije Oko, radila je i na B92.

DOSADAŠNJI DOBITNICI NAGRADE STANISLAV STAŠA MARINKOVIĆ 

Nagradu Stanislav Staša Marinković najpre je dodeljivao dnevni list Naša Borba, a od pre 21 godinu to čini redakcija lista Danas. Od 2000. godine nagradu su dobili:

* 2000. Miroslav Filipović

* 2001. Petar Luković i Radoman Irić

* 2002. Mihal Ramač

* 2003. Miloš Vasić i Dejan Anastasijević

* 2004. Predrag Koraksić Koraks

* 2005. Vukašin Obradović

* 2006. Jugoslav Ćosić

* 2007. Dimitrije Boarov

* 2008. Dragan Bujošević

* 2009. Ruža Ćirković

* 2010. Svetislav Basara

* 2011. Dragoljub Draža Petrović

* 2012. LJubica Gojgić

* 2013. Viktor Ivančić

* 2014. Muharem Bazdulj

* 2015. Zoran Kesić

* 2016. Aleksej Kišjuhas

* 2017. Dušan Petričić

* 2018. Predrag Blagojević i Željko Bodrožić

* 2019 Tatjana Lazarević i Slobodan Georgiev

* 2020 Redakcija Televizije N1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari