Jelena Riznić mesecima strahuje za bezbednost, progonitelj slobodno šeta 1foto FoNet Zoran Mrđa

Mesecima unazad Jelena Riznić, doktorantkinja Filozofskog fakulteta i članica Ženske solidarnosti, strahuje za svoju bezbednost pošto joj osoba koja ima zabranu prilaska preti ubistvom.

Uprkos pretnjama koje je dobila sredinom prošle godine, ona kaže da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, pred kojim se vodi postupak, ništa nije uradilo iako joj je i sam zamenik tužioca kazao da osoba koja joj preti je nestabilna i da ne može da joj garantuje bezbednost.

Na drugoj strani iz samog Tužilaštva kažu za Danas da se preduzimaju radnje u predmetu ali i da je predmet zbog „neadekvatne aktivnosti“ dat drugom obrađivaču.

Samo želim svoj mir

Riznić je objasnila za Danas da je u avgustu prošle godine na Instagram profilu Aleksandra Vučića osoba kojoj je prethodno 2021. godine izrečena mera zabrane prilaska i obaveznog lečenja, napisala da želi da je ubije pištoljem jer mu je uništila život.

Ubrzo se ispostavilo da osoba koja je objavila pretnje zaista ima pištolj koji joj je potom oduzet.

– Već tom pretnjom na Instagram profilu Aleksandra Vučića on je prekršio meru zabrane prilaska i morao bi da bude u zatvoru. Moja advokatica je nekoliko meseci pokušavala da sazna šta je sa ovom osobom i da li je u zatvoru. Da je on zapravo na slobodi sve vreme, saznala sam slučajno. Niko mene o tome nije obavestio već je to javljeno mom fakultetu – kaže Riznić.

Ona je povodom ovih pretnji saslušana i nakon toga nije bilo nikakvog pomaka.

– U decembru sam razgovarala sa zamenikom tužioca. Ispostavilo se da druga svedokinja koja je trebalo da bude saslušana nije bila do tada. Ni psihijatrijsko veštačenje nije stiglo. Zamenik tužioca mi je kazao da je osoba koja me progoni nestabilna i da ne može da mi garantuje bezbednost. Bilo je nadrealno. Ako tužilaštvo ne može da mi garantuje bezbednost, šta ja treba da radim? Uostalom, ne mora ni da mi garantuje bezbednost, ali treba da garantuje da će raditi svoj posao, što se do sada nije desilo – kaže Riznić.

Ona objašnjava da joj je prilikom tog razgovora rečeno i da dođe za desetak dana i da će do tada biti saslušana i druga svedokinja i da će stići veštačenje.

– Otišla sam za desetak dana i naravno da ništa nije bilo urađeno. Pri tome zamenik tužioca je bio prilično neprijatan. Kazao mi je da ne može da se bavi samo mojim slučajem, da su imali velike akcije, kao da sve to nije njihov posao – navodi Riznić.

Pri tome, kako objašnjava, njena advokatica i ona nisu uspele ni da saznaju za koje se delo ova osoba tereti.

Prijava pretnji je stigla iz Predsedništva zbog čega se Riznić posmatra kao sporedna strana.

– Sve informacije koje imamo dobili smo usmeno. Pretpostavljam da je to zato što se ja vodim kao sporedna strana. Niko to zvanično nije kazao ali me svakako tako tretiraju – ističe Riznić.

Ona dodaje da je poslednju stvar koju je mogla učinila upućujući dopis koordinatorki za rodnu ravnopravnost, a da više pravnih mehanizama nema.

– Samo želim da se sve ovo završi. Da dobijem svoju pravdu i mir – zaključuje Riznić.

Predmet dat drugom obrađivaču

Upitan o pretnjama upućenim Jeleni Riznić i toku predmeta, tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković kaže da je protiv osobe koja je pretila Jeleni Riznić podenta krivična prijava zbog dela ugrožavanje sigurnosti.

Kako objašnjava osumnjičeni je saslušan u tužilaštvu 10. avgusta, a  Viši sud u Beogradu odredio je pritvor osumnjičenom u trajanju od trideset dana. Stamenković navodi i da je saslušana oštećena Jelena Riznić.

– Dalje radnje se preduzimaju. Zbog neadekvatne aktivnosti u predmetu isti je dat u rad drugom obrađivaču, kaže Stamenković.

On je prethodno kazao i da postoji još jedan predmet u kome se kao oštećena javlja Jelena Riznić. U tom predmetu zbog dela proganjanja osuđeni je dobio meru zabrane prilaska Jeleni Riznić i još jednoj ženskoj osobi u trajanju od dve godine kao i meru obaveznog psihijatrijskog lečenja u trajanju od tri godine.

Kako se živi sa pretnjama?

Jelena Riznić je na Fejsbuk profilu „Ženska solidarnost“ prenela svoje iskustvo.

„Ako je pitanje kako se živi sa svešću da neko želi da te ubije, a da one koji treba da te zaštite nije briga — ne živi se… Život prolazi. I prolazi ovako. I dok ja živim sa svim ovim, moj progonitelj slobodno šeta, netaknut ikakvim posledicama za svoje izbore. A ako sledeći put inicijali u slučaju femicida budu moji, moje pitanje je da li će i tada javnost govoriti da je reč o tragediji? Jer ja znam da neće biti. Biće ubistvo koje je moglo da bude sprečeno, mnogo puta. I biće nešto za šta postoje krivci, a to nije samo moj progonitelj. To su i institucije koje me nisu slušale. Iste one koje su ubile dvogodišnju devojčicu i više od dvadeset žena prošle i svake prethodne godine, napisala je Riznić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari