Još 118 novoobolelih, jedan preminuli, četvoro na respiratorima 1Foto: Beta/Dragan Gojić

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 118 novoobolelih od korona virusa i jedan preminuli.

Ukupno u našoj zemlji do sada je 717.667 osoba obolelo od ovog virusa, a registrovana su 7.073 smrtna slučaja.

Na bolničkom lečenju se trenutno nalazi 281 pacijent, od kojih je četvoro na respiratorima.

U poslednja 24 sata testirano je 8.405 osoba, a ukupno od marta 4.505.390.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da će verovatno u utorak biti održana sednica Kriznog štaba za borbu protiv kovid-19, jer su lekari veoma zabrinuti i ponovila apel mladima da se vakcinišu.

Indiја je nа listi zеmаljа sа pоsеbnim rizikоm оd širеnjа zаrаznе bоlеsti COVID-19 zа tеritоriјu Srbiје, objavio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ na svom sajtu.

Od danas je na portalu E-zdravlje dostupan Post-covid upitnik, aplikacija za samoproveru simptoma posledica obolevanja od kovida-19.

Imunolog i virusolog Milanko Šekler rekao je da ne treba bežati od kombinacije vakcina, navodeći da je uvek bolje kombinovati vakcine, dati različite vakcine, ako je moguće sa različitim sojevima, a ako nije moguće, onda sa različitim platformama.

Pulmolog Dejan Žujović izjavio je danas da je vakcinacija stanovništva „totalno“ podbacila i da se očekuje da u avgustu dođe do značajnog porasta broja novoobolelih od korona virusa.

Zamenik direktora UKC Niš, prof. dr Radmilo Janković izjavio je da su lekari potpuno saglasni da smo na početku novog talasa, dodajući da to sasvim jasno pokazuju brojke koje označavaju broj prvih pregleda i da taj broj na jugu polako raste.

Hrvatski državljani koji su ovog proleća vakcinisani prvom dozom vakcine protiv kovida u Srbiji, a potom drugom dozom u Hrvatskoj, trenutno ne mogu dobiti jedinstvenu kovid-potvrdu na šalterima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ili putem portala e-građani, piše hrvatski portal Novosti.

Kovaks (Covax) će odmah dobiti 110 miliona doza vakcina protiv kovida od kineskih kompanija Sinovak (Sinovac) i Sinofarm (Sinopharm) kako bi se međunarodni sistem za podelu vakcina izborio sa nestašicom usled novog talasa pandemije, saopštio je danas Savez za vakcine (Gavi).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari