Hrvatska ne prepoznaje "srpsku" Astrazeneku 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Hrvatski državljani koji su ovog proleća vakcinisani prvom dozom vakcine protiv kovida u Srbiji, a potom drugom dozom u Hrvatskoj, trenutno ne mogu dobiti jedinstvenu kovid-potvrdu na šalterima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ili putem portala e-građani, piše hrvatski portal Novosti.

Kako se navodi, redakciji Novosti javile su se dve osobe koje su u martu dobile prvu dozu vakcine Astrazeneke u Srbiji, a drugu dozu od istog proizvođača u Zagrebu.

Ovi građani nisu automatski mogli dobiti kovid potvrdu, a kada su njihovi izabrani lekari pokušali uneti informaciju o vakcinisanju prvom dozom Astrazeneke u Srbiji u njihov karton, to nije bilo moguće.

Sistem naime nije imao kao ponuđenu opciju naziv vakcine iz serije koja je davana u Srbiji. U Srbije je davana vakcina Astrazeneke koja je proizvedena u Indiji, dok se u Hrvatskoj daje vakcina ovog porizvođača napravljena u Belgiji i Švedskoj, koja ima sasvim druge oznake.

Portal Novosti piše i da ne postoji podatak koliko je hrvatskih državljana prvu dozu Astrazeneke primilo u Srbiji, ali da se može pretpostaviti da se radi o nekoliko stotina ljudi, jer je u Srbiji samo zadnjeg vikenda u martu bilo vakcinisano 22.000 stranih državljana s područja bivše Jugoslavije. Svi oni vakcinisani su AstraZenecom na punktovima širom Srbije, jer je ovom cepivu početkom aprila isticao rok trajanja.

Portal Novosti piše da se ovim povodom obratio hrvatskom Ministarstvu zdravlja, ali da nisu dobili odgovor.