Još 7.201 novooboleli, 39 preminulih, 195 na respiratorima 1Foto: Beta/Dragan Gojić

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovan 7.201 novooboleli od korona virusa i 39 preminulih.

Ukupno u našoj zemlji do sada su 886.543 osobe obolele od ovog virusa, a registrovano je 7.885 smrtnih slučajeva.

Na bolničkom lečenju se trenutno nalazi 5.014 pacijenata, od kojih je 195 na respiratorima.

U poslednja 24 sata testirano je 23.408 osoba, a ukupno od marta 5.476.887.

Tik uz zgradu Zavoda za javno zdravlje u krugu Medicinskog centra u Vranju nalazi se i Dnevna bolnica za hemoterapiju gde se već godinama leče najteži pacijenti oboleli od različitih oblika karcinoma. Bolesti koja traje sada se pridružio i virus korone i tako dodatno otežao rad u ovom segmentu funkcionisanja regionalnog Zdravstvenog centra koji brine o zdravlju blizu 300.000 pacijenata.

Načelnica ginekologije u Kliničko-bolničkom centru „Dragiša Mišović“ Slađana Mihajlović upozorila je danas da je sve više trudnica zaraženih korona virusom i istakla da je nepohodno da se vakcinišu i trudnice i dojilje.

Kovid bolnica u Kruševcu je, po zvaničnim podacima, zdravstvena ustanova sa najvećom smrtnošću kovid pacijenata u Srbiji, a Univerzitetski klinički centar Niš, u čijoj je ona nadležnosti, ovaj ozbiljni problem “rešio” je tako što je krajem prošle sedmice – prestao da objavljuje podatke o umrlima, što je svakodnevno činio mesecima unazad.

Među preporukama SZO i UNICEF-a pred početak školske godine naglašeno da đaci treba da ostanu u školama uz primenu mera uključujući i redovno testiranja. U protokolu za održavanje nastave u Srbiji, redovno testiranje decenije pomenuto. Tu meru najavio je u jednom trenutku ministar prosvete Branko Ružić, ali nakon oštrog protivljenja dela roditelja, izgleda da se od nje odustalo.

Slovenački mediji danas su uzdrmali tamošnju javnost otkrivanjem afere u vezi sa vakcinacijom protiv korona virusa, jer navodno pojedinci naplaćuju vakcinaciju u ime drugih osoba. Većinom je reč o beskućnicima ili osoba slabijeg materijalnog stanja, koji na taj način sebi osiguravaju egzistenciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari