Još jedna uspešna godina za Crveni krst Majdanpek 1Crveni krst Majdanpek/Foto: Crveni krst Majdanpek

Tradicija dobrovoljnog davalaštva krvi u Majdanpeku za rezultat ima još jednu godinu okončanu dobrim rezultatima. U akcijama koje su organizovane tokom 2022. godine prikupljeno je znatno više jedinica krvi od planiranog broja, a porodici dobrovoljnih davalaca krvi priključili su se i mladi ljudi.

Ne samo što je plan za prošlu godinu ostvaren i značajno premašen, u Crvenom krstu Majdanpek ističu da se akcijama dobrovoljnog davanja krvi odaziva sve više Majdanpečana i da među njima ima dosta mladih ljudi.

-U 2022. godini Crveni krst Majdanpek je zajedno sa Zavod za transfuziju krvi iz Niša organizovao 12 akcija. Tokom akcija prošlogodišnjih akcija prikupljeno je 710 jedinica krvi, što je znatno više od planiranih 505, kao i od rezultata akcija u 2021. godini. Samo u poslednjoj akciji, održanoj krajem decembra, krv su dala 63 davaoca – rekla je za Danas sekretarka Crvenog krsta Majdanpek, Tanja Golubović.

Tokom minule godine majdanpečki Crveni krst je sa volonterima realizovao više akcija.

Prošla godina započeta je podelom novogodišnjih paketića za decu korisnike narodne kuhinje, obezbeđenih zahvaljujući donatoru.

Uličnom podelom lifleta i razgovorima sa građanima volonteri majdanpčekog Crvenog krsta obeležili su Svetski dan bez duvanskog dima, Svetski dan zdravlja, Međunarodni dan prve pomoći, Svetski dan srca, Međunaordni dan starih osoba.

Crveni krst Majdanpek je u saradnji sa OŠ „Velimir Markićević“ održao “ Trku za srećnije detinjstvo“ a sa udruženjem „Plavi krug“ i Planinarskim klubom “Starica” šetnju na lokaciji Beli Izvorac i Prerast.

-Ova zajednička akcija organizovana je u cilju širenja svesti o dijabetesu, zdravim navikama i fizičkim aktivnostima, a volonteri Crvenog krsta su sanitetski obezbeđivali stazu kojom je šetano – kazali su nam u ovoj humanitarnoj organizaciji.

Povodom Međunarodnog dana siromaštva Crveni krst Majdanpek je, takođe zahvaljujući donatoru, organizovao podelu jabuka u narodnoj kuhinji, a za srednjoškolce je povodom Svetskog dana borbe protiv AIDS-a organizovano edukativno predavanje i emitovan film “Dečko koji se stideo”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari