Još se ne stišava euforija među pristalicama Novog Pazara posle sjajne pobede nad Vojvodinom, ni neverica kod retkih za koje je FK Jošanica simbol ovog sporta u gradu. Posle bojkota koji je rezultirao neodlaskom na prvenstvenu utakmicu u Kostolac, ,,žuti“ su dobili uveravanja da će se stanje u klubu normalizovati. Iz takvog ambijenta Jošanica je otputovala u Mihajlovac (mesto nadomak Smedereva) na utakmicu 17. kola Srpske lige – Zapad i odigrala 1:1 (Škrijelj 73. minut).

Međutim, kada se danas priča o Jošanici najmanje je bitno da li je pobedila ili izgubila, jedino je važno hoće li je biti? Fudbaleri na duel sa Rudarom u 16. kolu nisu otputovali zato što im je klub dugovao, kako kaže jedan od najiskusnijih fudbalera Edin Ferizović, 400.000 dinara na ime ukupnih zarada. U isto vreme doznalo se da ne postoje uslovi da se u budućnosti Jošanici obezbedi dogovoreni mesečni budžet od ,,fantastičnih“ 600.000 dinara. Istovremeno iz nekih krugova se moglo čuti da je štrajk fudbalera imao ne samo socijalnu, već i političku pozadinu. Bilo kako bilo, nekom gimnastikom i na neki period stanje je sanirano, tako što se fudbalerima pred put u Mihajlovac slilo nešto „sitniša“ u džepove.

U svemu ovome ne bi bilo ničeg senzacionalnog da se uz FK Jošanicu godinama unazad, kako, kad i kome to odgovara, ne dodaje sufiks – drugi tim FK Novi Pazar. Ni oni najupućeniji u ovu problematiku verovatno nisu znali da je ona to zvanično postala tek pre nepuna dva meseca, posle odlaska prvog finansijera kluba Nedžada Dragolovčanina u FK Novi Pazar. Koliko je nejasan status Jošanice potvrđuje i stav generalnog sekretara FK Novi Pazar Enesa Međedovića izrečen posle nedavnog bojkota fudbalera. „Moja je ideja oduvek bila da Jošanica treba bude drugi tim Novog Pazara, jer samo tako deca iz podmlatka mogu da dođu do prve ekipe“, rekao je on. Nekako je normalno kada ste slabi da uz starijeg i situiranog brata imate manje problema, nego kad ste prepušteni sami sebi bez velikih izgleda da u nekom razumnom roku pronađete način da se izvučete iz nedaća. Biće da je Jošanica ničija i da je posle odlaska Dragolovčanina bilo teško pronaći nekoga kome bi bila interesantna. Verovatno se i sam predsednik Novog Pazara iznenadio kada je saznao da napuštanje ,,žutih“ nije značilo i kraj njihovog ,,drugovanja“.

Ako je zvanično drugi tim Novog Pazar, opet će morati brigu o njoj da vodi niko drugi do predsednik Novog Pazara. Posle najnovijih događanja čak se pominjalo i gašenje kluba. Nema nikakve sumnje da je Jošanica potrebna Novom Pazaru. Najviše bi mu koristila bude li je i dalje u Srpskoj ligi, mnogo manje kao zonaš, ali bolje bi bilo da je i u zoni nego da je nema. Nema spora da od FK Novi Pazar ništa ne može da bude važnije, ali nikako na način da svi ostali postanu nevažni. Neće Novi Pazar večito stajati na tabeli Superlige ovako kako trenutno stoji i neće unedogled biti u situaciji da kupuje dobre i skupe fudbalere. Neće ni proći mnogo vremena, a već će se javiti potreba za bazom iz koje deca postaju fudbaleri. Sve bi to dobrom organizacijom Novi Pazar mogao imati u Jošanici. Uostalom, ako nismo vispreni da sami osmislimo šta je dobro ugledajmo se na uspešne. Da Partizanu nije bilo Teleoptika neki od njegovih trofeja iz poslednjih godina pripali bi drugima, i možda još važnije da nije bilo tog tima verovatno ne bi bilo ni Miloša Jojića, ni 2,5 miliona evra koliko je iznosio njegov transfer iz Partizana u Dortmund. Sigurno nije najjači argument zašto je Jošanica potrebna Novom Pazaru, ali je više nego dobar – ime mu je Adem Ljajić, koji je u svetski fudbal krenuo je baš iz Jošanice.

Nije tako mračno u mlađim kategorijama FK Novi Pazar kao u Jošanici, ali da je dobro – nije. Od kako je prvi tim ušao u Superligu od tada datira i plan čija je meta da se ekipe u svim kategorijama nađu u najjačim ligama, i na taj način se stane uz bok Crvenoj zvezdi, Partizanu, OFK Beogradu, Radu, Radničkom iz Kragujevca, Napretku i Slobodi, klubovima koji su jedini objedinili timove u Superligi, omladinskoj, kadetskoj i pionirskoj ligi Srbije. Možda se do tog cilja stigne već za dve godine, pa i da bude tako to neće biti zato što je postojala besprekorna klupska strategija, već isključivo zaslugom pojedinaca koji su uspeli da dođu do željenog rezultata na donkihotovski način. Kadeti Novog Pazara su lideri prvenstva Zapadne Srbije – grupa Morava i nalaze se nadomak baraža (u 19. kolu pobedili u Sevojnu 2:0), pioniri u istoj grupi za sada su treći, na šest bodova zaostatka u odnosu na vodeću Slogu iz Kraljeva (oba takmičenja su samo stepenica niže od elitnog ranga). Jedino je omladinski tim u najkvalitetnijem takmičenju, u kojem se posle 19. kola nalazi na izuzetnom osmom mestu (u poslednjem meču pobeđen golom Sadina Smajovića Napredak 1:0), no još uvek ne i bezbednom od ispadanja. Podatak za Riplija je da se do ovakvih rezultata stiglo sa ukupno sedam lopti, kojima istovremeno raspolažu omladinci, kadeti i pioniri. Dakle, rezultati mlađih kategorija FK Novi Pazar nisu problem. Ima li problema, i ako ih ima jesu li takvi da im se ne može stati na put?

Posle tri godine rada sa omladinskim timom po završetku utakmice sa Partizanom (2:2, 7. marta) trener Staniša Sretenović podneo je ostavku na mesto trenera. Vidno razočaran odnosom pojedinaca iz uprave prema timu i njemu lično doneo je, kako kaže, vrlo tešku, ali i jedino moguću odluku. „Tri godine sam radio za najmanju platu, smatrao sam da tako treba da bude obzirom da imam redovan posao, a ni nju nisam primao poslednjih dvadeset meseci. Nije mi to ni bilo važno obzirom na moju veliku ljubav prema klubu. Plasirali smo se u Omladinsku ligu Srbije, a da smo za sve to vreme imali samo jedno prenoćište i to u baraž meču kada smo ukupnim rezultatom 7:0 nokautirali Loznicu. Momci s kojima sam došao do tako velikog rezultata, nije nebitno da su u tom šampionatu postigli 101 gol i primili samo 16, isključivo su se pre i posle prvenstvenih mečeva hranili najtanjim sendvičima u prodavnicama duž ibarske magistrale, koje su naravno plaćali iz sopstvenih džepova. Troškove putovanja na najudaljenije gostovanje ČSK-u u Čelarevu snosili su roditelji dece, no potrajalo bi nabrajanje neverovatnih slučajeva u kojima smo se nalazili“, priča Sretenović.

– Tri godine molio sam da se pronađe čovek iz kluba koji bi bio spona sa vodećim ljudima FK Novi Pazar, samo da nam se slične situacije ne bi događale. Sve ovo nikoga nije zanimalo, zato jesu neargumentovano govorili da nismo davali fudbalere za prvi tim. Za sve ove godine nije se prstom mrdnulo i zapitalo zašto Fejsal Mulić igra u drugom timu Minhena 1860, zbog čega su Bihorac i Šarac u Kuli, Zilkić u četvrtoj ligi Nemačke, Čmajčanin u niškom Sinđeliću, Plojović u Bačkoj iz Subotice. Otišli su zato što za njih u Novom Pazaru nije bilo mesta, kao što ga neće biti ni za one koji su trenutno u Jošanici (Renda, Župić, Nokić, Malićević, Elfić…). Imajući u vidu kakvo je stanje u Jošanici veliko je pitanje hoće li i imati gde da igraju. Ni sa dolaskom nekih novih ljudi u klub apsolutno se ništa nabolje nije promenilo, još je i gore. Potpisani su stipendijski ugovori sa jednim brojem mladih fudbalera. Niko nije rekao koliko su stipendija do sada primili, tek po neku, većina nijednu. U takvoj situaciji za mlade fudbalere Novog Pazara nema nikakve nade. Kako bi je i bilo kada tehnički sekretar kluba Enes Međedović, koji se samozvano predstavlja kao generalni sekretar i direktor, javno govori da ta deca moraju tri, do četiri godine da igraju neke niže lige da bi tek onda mogli da konkurišu za prvi tim. Neće biti da baš svi moraju ići tim putem, revoltiran je bivši trener juniorskog tima Novog Pazara Staniša Sretenović. Upitan da prokomentariše navode Sretenovića generalni sekretar FK Novi Pazar Enes Međedović kaže: ,,Svi znaju ko je generalni sekretar kluba, a to što on priča mene ne interesuje“.

Da li je idealna putanja za FK Novi Pazar ona u kojoj će prvi tim uvek biti treći ili četvrti na tabeli Superlige, a da ništa drugo nije ni približnom tom nivou? Trebalo bi da nije. Najbolje bi bilo da FK Novi Pazar bude konstantno treći ili četvrti u zemlji, a sve ostalo u klubu da je bar malo bolje nego što jeste. Nešto nedostaje da tako i bude. Koordinator svih mlađih selekcija u FK Novi Pazar Mensur Ljajić svestan je sa kakvim se sve problemima Novi Pazar suočava u sadašnjim uslovima.

– Na Skupštini kluba, pre dva meseca, insistirao sam po ko zna koji put da se odredi jedan od potpredsednika koji bi bio direktno zadužen za mlađe kategorije. Najveći problem je što nemam sagovornika s kojim bi rešavao probleme. Osim sa legendom novopazarskog fudbala Bajrom Župićem nemate s kim da razgovarate, a opet šta nas dvojica možemo da promenimo kada smo na istoj stepenici u klupskoj hijerarhiji, kaže Ljajić. Najgore od svega bilo bi da Novi Pazar dođe u situaciju u kojoj se dugo nalazila Crvena zvezda. Svoju decu je proglašavala netalentovanom i bez ikakve nadoknade ih prosleđivala drugim klubovima da bi ih samo posle par godina po paprenoj ceni vraćala u sopstveno jato.

Jovanović: Možda doživim istu sudbinu

Ivan Jovanović trener kadetskog tima, koji je sve bliži baražu za ulazak u najkvalitetniju fudbalsku ligu Srbije kratko je rekao da mu je žao što je Sretenović napustio ekipu, mada je imao odlične rezultate. „Ne bi me iznenadilo da i sam doživim istu ili sličnu sudbinu, i pored toga što je već izvesno da ću sa kadetima Novog Pazara za tri meseca igrati baraž za popunu najkvalitetnije lige, zbog razloga koji sa fudbalom nemaju nikakve dodirne tačke“, kaže Jovanović.

Dervišević: Da ne treniramo na dva terena

Elvis Dervišević trener pionirskog tima, kaže: ,,Pokušaću sa svojim fudbalerima da dostignem vodeću Slogu iz Kraljeva. Ako u tome i ne uspemo to neće biti neuspeh. Ako je to izvodljivo, a verujem da jeste, voleo bih da tri selekcije kluba ne treniraju u isto vreme na dva terena“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari