Bivši hrvatski ministar unutrašnjih poslova Josip Boljkovac juče je u zagrebačkom sudu oslobođen optužbi da je 1945. kao šef karlovačkog Odeljenja za zaštitu naroda naredio hapšenje i likvidaciju 21 civila sa područja Duge Rese.

Tužilaštvo je teretilo Boljkovca (94) da je, protivno propisima međunarodnog ratnog prava, naredio hapšenje većeg broja civila, pod optužbom da su sarađivali sa ustaškim vlastima, prenose hrvatski mediji.

Dok je optužba tvrdila da je tokom tromesečnog suđenja nesumnjivo dokazala da je Boljkovac naredio odvođenje i ubistvo civila, njegova odbrana je u završnoj reči u utorak utvrdila da nijedan dokaz Boljkovca ne povezuje s partizanskim zločinom „koji se objektivno dogodio“.

U obrazloženju presude kojom je Boljkovac nepravosnažno oslobođen, sudija Tomislav Juriša naveo je da se radilo o zločinu sistema, a ne samovolji pojedinca, tim pre što nijedan dokument ili svedok nije potkrepio tvrdnju o Boljkovcu kao nalogodavcu, preneo je jutarnji.hr. Ističe se da je Boljkovac, koji nije došao na objavu presude, „prvi, a verovatno i jedini“ pripadnik partizanskog pokreta optužen za ratni zločin, sudija je kazao da bi bilo nepravedno da svi komunistički zločini padnu na njegova pleća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari