Judita Popović: Zahtevi za smenom članova REM-a su opravdani, ali nije dovoljno da postanemo "žrtveni jarac" 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Judita Popović izjavila je danas da su opravdani zahtevi opozicije i dela javnosti za smenom svih članova tog tela.

Popović je u intervjuu agenciji Beta kazala da nije dovoljno da REM postane „žrtveni jarac“, već da je potrebno da se u celom društvu dese korenite promene kako se ne bi ponovile tragedije iz Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“, Mladenovca i Smedereva.

„Mi kao društvo ne bi trebalo da se fokusiramo na ‘žrtvene jarce’, već da razmislimo šta smo uradili unazad 30 godina. Ključni problem je što mnoge stvari zaboravljamo ili ih stavljamo pod tepih. Ovo što se sada dešava u srpskom društvu je posledica oportunizma koji je kod nas dominantan“, ocenila je Popović.

Dodala je da se zaboravilo ko je odgovoran za ratove devedesetih godina, granatiranje Sarajeva i Vukovara, masakr u Srebrenici, masovne grobnice, bombardovanje Srbije…

„Sve je to patologija koja se krčkala u nama i onda je eksplodirala kroz pucnje jednog dečaka od 13 godina. Mi smo društvo u silaznoj liniji i ko to ne vidi i ne priznaje, taj je debelo zgrešio“, kazala je ona.

Upitana kako ocenjuje uticaj medija na stanje nacije u poslednjih deset godina, Popović je rekla da se patologija još više pogoršala.

„Način na koji vlast manipuliše medijima ne vodi ničem dobrom. U pitanju je propaganda koja se vodi samo s jednim ciljem, da se stvori jedan jedini vođa s jednom jedinom ideologijom. Ta propaganda stvara jedan vrednosni sistem koji nije ni približan civilizovanom sistemu vrednosti“, istakla je članica Sveta REM-a.

Na pitanje kakvu ulogu u toj propagandi imaju televizije s nacionalnom frekvencijom, Popović je kazala da su te televizije „izvođači radova“.

„Te televizije su prošle godine nagrađane za svoj celokupan ‘doprinos’ time što su ponovo od REM-a dobile frekvencije s nacionalnom pokrivenošću. Oni su to shvatili kao podršku da nastave s promovisanjem primitivizma zbog kojeg ih vlast neće ugrožavati“, rekla je ona.

Naglasila je da je odgovornost REM-a ogromna za promovisanje nasilja, primitivizma, kriminala i prostitucije na televizijama s nacionalnom pokrivenošću.

„Odgovornost REM-a je ogromna i zbog toga što je REM preuzeo ulogu da bude u funkciji vlasti. REM stoji po strani i ne radi svoj posao, a kada i nešto radi na šta ga obavezuje zakon, to čini nevoljno i selektivno i time daje podršku televizijama s nacionalnom pokrivenošću koje zarad sopstvenih profita i zarada krše zakone na sve moguće načine, bez ikakvih sankcija“, istakla je Popović.

Ti mediji, dodala je, definitivno promovišu sve ono što ovo društvo uništava i izjeda.

„Televizije s nacionalnom pokrivenišću promovišu govor mržnje, nasilje, primitivizam, veličanje osuđenih kriminalaca i ratnih zločinaca“, navela je Popović.

Upitana da li su i koliko opravdani zahtevi opozicije i javnosti za smenom Saveta REM-a i oduzimanjem nacionalnih frekvencija televizijama koje „sluđuju“ građane, Popović je kazala da rezultati rada REM-a nisu dobri kada je u pitanju regulisanje medijske scene.

„U potpunosti sam saglasna sa zahtevima opozicije, jer smo mnoge stvari propustili da uradimo. Međutim, nisam sigurna da bi novi sastav REM-a bio drugačiji od ovog sastava. Nije problem da se pojedinci sklone, ali problem je što se pojedinci biraju tako da bi odgovarali određenoj matrici. U sledećem sastavu REM-a samo bismo dobili klonirane likove postojećih članova Saveta REM-a“, ocenila je Popović.

Po njenim rečima, nije problem da se smene članovi Saveta REM-a, ali će biti problem ako svi ostali u drugim institucijama budu amnestirani.

„Nije rešenje da se sada pojačaju sankcije, da se spusti godište za krivičnu odgovornost, nije ni rešenje uvođenje smrtne kazne. Rešenje je da odlučimo hoćemo li društvo da vodimo u civilizaciju i vrednosni sistem koji poštuje čoveka, ili hoćemo vrednosni sistem koji uništava ljudska prava“, rekla je Popović.

Govoreći o odgovornosti REM-a za neregulisanu medijsku scenu u Srbiji, Popović je kazala da je REM postao saučesnik svih televizija koje su nakon prošlogodišnjeg dobijanja frekvencija s nacionalnom pokrivenošću, nastavile emitovanje „otrovnih sadržaja“ kao i prethodnih godina.

„Te televizije svakodnevno emituju otrovne sadržaje. Odgovornost REM-a svakako postoji, ali je u ovom trenutku nemoguće bilo šta promeniti. Mi imamo populističku vlast i populističku opoziciju i zbog toga pozitivne promene u društvu nisu baš izvesne“, zaključila je Judita Popović.

Sve vesti o masovnim ubistvima kod Mladenovca i na Vračaru pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari