BLOG Dvoje povređenih u zločinima otpušteno iz bolnice, četiri osobe u kritičnom stanju 1Foto: FoNet/Milica Vučković

U Srbiji je drugi dan žalosti zbog tragedije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i masovnog ubistva u selima u okolini Smedereva i Mladenovca. Beogradska služba Hitne pomoći otvorila je brojeve telefona za savete i pozvala građane, ali i decu, da se jave njihovoj službi ukoliko im je potrebno da porazgovaraju.

21.38  Čuveni operski pevač i dirigent Plasido Domingo i Marijan Keler, producentkinja talent šou programa „Virtouzi“, u kojem je 2020. godine učestvovao i jedan od nastradalih učenika OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, uputili su saučešće porodicama ubijenih u pucnjavi.

21.22 Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar upisao se u Vašingtonu u knjigu žalosti koja je otvorena u ambasadi Srbije povodom ubistva dece u školi „Vladislav Ribnikar“, a potom i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva.

20.24  Dečak i devojčica iz Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ i dalje su u kritičnom stanju. Dve pacijentkinje povređene u masovnoj pucnjavi kod Mladenovca i Smederava su kritično, javlja RTS.

Nastavnica i učenica su bolje. Dvoje povređenih pušteno je na kućno lečenje – učenik iz Beograda i mladić iz Smedereva. Dva teško povređena mladića operisana su u Kliničko-bolničkom centru „Dragiša Mišović“. Povređeni u smederevskoj bolnici su van životne opasnosti.

19.55 Pripadnici MUP-a uhapsili su D. J. (1982) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje panike i nereda.

Sumnja se da je on u objavi na jednoj društvenoj mreži pretio da će uzeti pušku i ubiti sve stanovnike Rume.

18.59  Pripadnici policije u Lebanu, uhapsili su I. K. (43) iz okoline tog grada, zbog sumnje da je pretio  porodici, saopštila je danas Policijska uprava Leskovac.

„On je juče popodne pretio svom sinu, ženi i majci da će proći „kao ovi sa televizije“ misleći pritom na aktuelna dešavanja masovnih ubistava u Beogradu i Mladenovcu“, navodi se u saopštenju.

17.40 Osumnjičeni za masovno ubistvo u okolini Mladenovca i Smedereva priznao je izvršenja krivičnih dela, navodeći između ostalog da je upotrebom automatske puške i pištolja na tri lokacije, na teritoriji Smedereva i Mladenovca – u Malom Prašju i Dubini, pucao na više osoba koja su se nalazila u grupi, a koja nije poznavao, da bi zaplašio stanovništvo, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Smederevu.

17.26 U Beogradu i u Malom Orašju kod Smedereva, u subotu, 6. maja, sahranjeno je deset žrtava dva masovna ubistva koja su se u dva dana dogodila u Beogradu i okolini.

Kako prenose mediji, u Beogradu su danas sahranjene i žrtve u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, ubijene 3. maja tokom časa u toj školi – K.M. (14) u 11.30 na Novom groblju, E.K. (14) u 12.00 na Centralnom groblju, A.D (14) u 14.45 na Novom bežanijskom groblju, M.A. (14) u 15.30 na Novom groblju.

 

16.44  Danas je u Beogradu sahranjen Dragan Vlahović, radnik obezbeđenja koji je, uz osmoro đaka, ubijen u napadu u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu. Vlahović je žrtva napada koji je 3. maja izvršio maloletni učenik sedmog razreda te škole.

16.27 Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko položio je cveće ispred OŠ „Vladislav Ribnikar“ u pomen stradalima.

15.08 Pripadnici Policijske uprave Niš uhapsili su sedamnaestogodišnjaka iz tog grada zbog osnova sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje panike i nereda. “Sumnja se da je on juče na svom profilu na društvenoj mreži Instagram objavio poruku u kojoj preti da će sutra u Nišu biti ubijeno više od 30 osoba”, saopštila je niška policija.

14.51 Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je lažan snimak koji se pojavio na društvenim mrežama, a koji navodno pokazuje trenutak pucnjave u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru. Iz MUP-a navode da intenzivno rade na identifikaciji i pronalasku lica koje je objavilo ovaj lažni snimak.

14.46 Ministarka zdravlja Danica Grujičić upisala se u Knjigu žalosti u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“. Ministarka Grujičić je izjavila da je život stao za roditelje čija su deca poginula, ali da druga deca moraju da nastave da žive i da veruje da će se ona izboriti sa stresom kome su bila izložena. Ona je navela da su nastavnici, grupa psihijatara i psihologa spremni da pruže pomoć deci, savetujući i roditeljima i deci da dođu da pričaju sa stučnjacima.

13.20 Kolektiv Učiteljskog fakulteta će u ponedeljak 8. maja, u 12 časova, organizovano prošetati do škole i odati počast nastradalima.

„Kolektiv Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, zajedno sa svim svojim studentima, saoseća sa bolom naših dragih kolega, učenika i roditelja iz naše vežbaonice, Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“. Izražavamo iskreno saučešće i spremni smo da pružimo svu potrebnu pomoć i podršku“, naveli su sa Učiteljskog fakulteta.

12.24 Građani i dalje ostavljaju cveće i pale sveće ispred škole „Vladislav Ribnikar“ u kojoj su nastradala deca i čuvar.

BLOG Dvoje povređenih u zločinima otpušteno iz bolnice, četiri osobe u kritičnom stanju 2
Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

12.17 Trojici maloletnika koji pohađaju srednju Mašinsku školu u Novom Sadu određen je pritvor do 30 dana jer su slali drugarima preteće poruke da će poneti oružje u školu, uz fotografije, javlja portal 021.rs

11.35 U Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” od srede bi trebalo da počne održavanje nastave i da se đaci na neki sistemski način počnu vraćati u školu, saznaje nezvanično Danas.

11.03 Devojčica koja je na TikToku snimala sebe, ismevala tragediju koji se dogodio u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru i veličala ubicu K.K, privedena je na informativni razgovor, potvrđeno iz MUP-a za N1.

10.55 Ambasadorka Velike Britanije u Beogradu Šan Meklaud obavestila je britanske državljane u Srbiji da se iz „poštovanja prema užasnim događajima ove nedelje“ i nacionalne žalosti u Srbiji neće održati planirani piknik povodom krunisanja kralja Čarlsa.

10.21 Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je jutros da su tri osobe povređene iz vatrenog oružja kod Mladenovca u kritičnom stanju, kao i dvoje đaka povređenih u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

10.05 Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) najavio je protestni skup „Zaustavite nasilje“ za ponedeljak 8. maj, s početkom u 13 časova ispred Ministarstva prosvete u Beogradu.

09.00 Direktor Kliničkog centra Srbije (KCS) Milika Ašanin izjavio je jutros da su dva učenika i nastavnica koji su povređeni u oružanom napadu u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ dobro, kao i četvoro pacijenata koji su povređeni u selima kod Mladenovca.

BLOG Dvoje povređenih u zločinima otpušteno iz bolnice, četiri osobe u kritičnom stanju 3
Foto: N1

08.25 U Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru danas i sutra od 10.00 do 15 sati otvorena je knjiga žalosti, posvećena žrtvama masovnog ubistva koje se dogodilo u toj ustanovi. Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, knjiga žalosti biće izložena na glavnom ulazu u ovu osnovnu školu.

08.22 U Malom Orašju, danas će biti sahranjena petorice momaka koji su stradali u pucnjavi u okolini Mladenovca, a još tri sahrane zakazane su za nedelju.

08.15 Danas će na beogradskim grobljima biti sahranjena četiri učenika i radnik obezbeđenja koji su stradali u pucnjavi u školi na Vračaru.

08.00 „Naši telefoni su otvoreni i pozivamo sve da se jave, pozivamo i decu da ako žele i bez predstavljanja da porazgovaraju. Imamo i telefon za savete to je 361-5008 i telefon 194„, rekla je doktorka Danijela Jevtić za Radio-televiziju Srbije.

Doktorka je navela da je sada, nakon dva masovna zločina koja su se dogodila u Srbiji, najvažnije da se preveniraju nove stvari, jer „agresivnost prema sebi ili prema drugome je sistem spojenih sudova i to se preliva“.

Navela je da su često izveštavali o masovnim maloletničkim pijanstvima, upotrebi psihoaktivnih supstanci, agresivna ponašanja maloletnika i zamolila roditelje, bliske prijatelje i nastavnike da reaguju ako primete bilo šta.

Trinaestogodišnji učenik Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu osumnjičen da je u sredu usmrtio osam učenika i radnika obezbeđenja te škole, a povredio još šest đaka i nastavnicu. U selima kod Mladenovca, 21-godišnji mladić osumnjičen je da je ubio osam osoba i povredio 14.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari