Da li je najava Vučića da će policija moći da slobodno upada u domove građanki i građana kršenje Ustava i zakona? 1Foto: N. K.

Potpuno je jasno da izjava Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, da će od sada policija moći slobodno da upada u kuće građana, predstavlja jasno kršenje Ustava i zakona i tu nema nikakve dileme – kaže za Danas Predrag Petrović, direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Predsednik Srbije je u četvrtak, u kontekstu pooštravanja mera za sprečavanje budućih masovnih ubistava, na konferenciji za novinare, između ostalog, izjavio da nije u skladu sa EU standardima da “uđemo u kuće bez sudskog naloga ali od danas će da bude…”.

– Sve što je Vučić izgovorio i predložio su mere populističkog lidera. Povećanje, recimo, broja policajaca može delovati građanima kao da se povećava bezbednost u društvu, ali to, svakako, ne mora da znači da će nužno zaista do toga i doći. Imali smo i ranije da se Srbija naoružava da se povećava broj specijalaca, da se ulaže u opremanje vojske, da smo najjači u regionu, da stopa kriminala pada, pa nam se sve ovo desilo – objašnjava Petrović.

Da li je najava Vučića da će policija moći da slobodno upada u domove građanki i građana kršenje Ustava i zakona? 2
Predrag petrović
Foto: Medija centar

Vučićeve mere su usmerene na održanje rejtinga, dodaje on.

– Da Srbija pokaže kako navodno čvrsto odgovara na izazov. A, kada je reč o pooštravanju zakona o oružju i municiji, to možemo da smatramo dobrim, ali je tu problem što pregled ko sve poseduje oružje je bio zadatak MUP još od 2015. godine. To se, očigledno nije uradilo. Dakle, da je Srbija to pitanje shvatila kao jako ozbiljno, očigledno je da se ovo ne bi dogodilo – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari