Jugoslav Pantelić: Vitez noviteta 1Foto: FoNet/Komunikart

Ministarstvo kulture Republike Francuske odlikovalo je Jugoslava Pantelića Ordenom književnosti i umetnosti u rangu viteza zbog njegovog velikog doprinosa i posvećenosti kulturi, kao i u znak zahvalnosti na njegovom zalaganju na unapređenju saradnje između Francuske i Srbije u oblasti kinematografije.

Laureat je uzvratio da je počastvovan visokim priznanjem i da mu je to podstrek za budući rad koji je od početka vezan za sedmu umetnost i za istoriju u svakom pogledu.

Recimo, Jugoslav nije promenio ime ni posle raspada Jugoslavije, iako su ga mnogi pitali zašto to ne uradi.

Nije ni Jugoslovenska kinoteka na čijem je čelu od 2016 godine, mada je prva reakcija na vest o tome da će novinar i poznato TV lice bivšeg Studija B biti na čelu ove naše značajne institucije, među mnogima izazvalo komentar „hm“.

Ne zato što Jugoslav nema veze sa filmom, naprotiv, kad god čujemo njegov lep glas besprekorne dikcije znamo da će se govoriti o sedmoj umetnosti, više je to bilo iznenađenje jer smo na njega navikli u manje formalnom izdanju, nego što podrazumeva direktorska funkcija.

Njegovo angažovanje na ovoj poziciji donelo je niz pozitivnih noviteta Jugoslovenskoj kinoteci i ljubiteljima filma: pokrenut je projekat digitalizacije domaćih filmskih klasika, Kinoteka je dobila svoj specijalizovan časopis, otvorene su broje zanimljive izložbe i, što je najvažnije, svet bioskopa i filmova iz prošlosti otkriven je mlađoj publici kroz zanimljive programe kakvi su „Moj izbor“i razne vrste retrospektiva.

Sve ovo, kao i prethodne „uloge“ Jugoslava Pantelića kao autora emisija Hronika Festa, Pop Corn, Cinema club, specijala i ekskluzivnih intervjua s domaćim i stranim filmskim velikanima, te brojne nagrade, kandidovale su ga da nekoliko godina bude član Saveta Festa, a od 2005. postao je i umetnički direktor ove manifestacije.

Bio je selektor filmskih festivala u Parizu, inicijator je nagrade „Nebojša Đuklelić“ a najveća novina Festa od kako je u njegovoj upravi je da je od revijalne postao takmičarska manifestacija.

Kada su ga prozivali zbog imenovanja estradnog kompozitora Damira Handanovića za direktora CEBEF-a, izjavio je da su za tu funkciju neophodne menadžerske sposobnosti, te da CEBEF kao producent nema uticaja na programe nijedne kulturne manifestacije pa tako ni Festa.

Smatra da filmovi mogu da menjaju svet evolutivno, da su dobri kao i knjige jer bruse čoveka. Na njega su uticali mnogi filmovi.

Dok je bio tinejdžer najviše ostvarenja Bertolučija, Fesbindera, Šabrola, Pavlovića i Polanskog.

Možda su filmovi uticali i na njegov modni stil, mada je to, kako kaže, više na nesvesnom nivou.

Za njega najbolji stil odevanja ima strip-junak Alan Ford (crna rolka i pantalone), što svedoči da je Pantelić ljubitelj i devete umetnosti.

U jednom intervjuu upitan da li se viđa s predstavnicima vlasti u Kinoteci samo na koktelima u foajeu ili i na projekcijama, odgovorio je da ne proverava lampicom ko je u sali, ali da je primetio da je predsednika Vučića i njegove ministre privukao program „Vreme zločina“.

Jugoslav rođen je 3. jula 1969. godine u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari