"Jugoslovenski paviljon" ponovo u Aušvicu 1Foto_ EPA-EFE/ LUKASZ GAGULSKI

U Državnom muzeju ozloglašenog logora Aušvic-Birkenau u Poljskoj iz Drugog svetskog rata ponovo će biti uspostavljen „Jugoslovenski paviljon“.

Predstavnici bivših jugoslovenskih republika su u sedištu UNESKA u Parizu potpisali Sporazum o finansiranju ponovnog uspostavljanja zajedničke stalne postavke u muzeju nekadašnjeg logora, kao mestu sećanja na žrtve u jednog od najozloglašenijih ovog koncetracionih logora nacističke Nemačke.

Srbiju je predstavljala ministarka kulture Maja Gojković koja je tom prilikom rekla da je potpisivanje sporazuma prvi korak koji je pažljivo pripreman od velikog simboličkog i praktičnog značaja za čitav region i ukazala da je u pitanju sećanje na žrtve najvećeg monstruoznog stradanja u novijoj ljudskoj istoriji.

„To je prepoznati prioritet Republike Srbije na nacionalnom planu, kroz rad memorijala i organizovanje manifestacija, i na međunarodnom planu, u organizacijama kao što je IHRA. Posvećenost Srbije se temelji na dubokom poštovanju žrtava, saučešću i sopstvenom iskustvu stradanja. Ponosni smo na svoju tradiciju borbe protiv fašizma i antisemitizma, koju vodimo do danas“, rekla je Gojković.

Ona se zahvalila UNESKO-u na koordinaciji ovog značajnog procesa i podršci u razvoju kreativnog pristupa kulturi sećanja.

Jugoslovenska izložba, postavljena 1963. godine u Bloku 17 Državnog muzeja Aušvic-Birkenau u Poljskoj, skinuta je 2009. godine, sa idejom postavljanja nove izložbe po savremenim standardima, ali do danas nije vraćena.

Ovim sporazumom posle dugog vremena čini se prvi korak ka postavljanju nove izložbe, čime se neguje kultura sećanja na žrtve, što je prioritet Republike Srbije, a umetničku viziju nove izložbe uradili su Daniel Libeskind i Henri Lustiger Taler iz Libeskind Studija, uz podršku Herman fondacije.

Sporazum koji su danas potpisali predstavnici Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Crne Gore, Republike Severne Makedonije i Republike Slovenije, uz koordinaciju UNESКO-a, predviđa zajedničko finansiranje renoviranja i konzervacije prvog sprata Bloka 17 i zajedničkih prostorija i struktura koje nekadašnje jugoslovenske republike dele sa Austrijom, kao i zajedničko finansiranje troškova implementacije zajedničke stalne postavke na mestu sećanja na žrtve sa teritorije bivše Jugoslavije u koncentracionom logoru i logoru za istrebljenje Aušvic-Birkenau.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari