Ivan Marković, bivši ministar telekomunikacija i nekadašnji portparol JUL-a, moraće da plati 150.000 dinara „otporašu“ Momčilu Veljkoviću, na ime nematerijalne štete zbog povrede ugleda i duševnih patnji.

 Apelacioni sud odbio je žalbu Ivana Markovića i potvrdio odluku Višeg suda u Požarevcu koji je dosudio na ime povrede ugleda i časti, kao i za naneti duševni bol, da Ivan Marković isplati Veljkoviću 150.000 dinara sa zateznom kamatom od donošenja prvostepene presude pa do isplate. Veljkovića je tužio Markovića i tužbenim zahtevom tražio 10 miliona dinara zbog uvreda i kleveta iznetih u medijima od 2 do 9. maja 2000. godine, nakon tuče ispred kafea „Pasaž“ u Požarevcu. Pošto su Marko Milošević i njegovi saradnici pretukli „otporaše“ Veljkovića, Nebojšu Sokolovića i pokojnog Radojka Lukovića, koji su nakon toga uhapšeni, Marković je u medijima izjavio da je reč o „neofašistima, psihijatrijskim slučajevima, NATO-plaćenicima i pripadnicima Hitler jugend organizacije“. Tokom prvog sudskog postupka, Okružni sud u Požarevcu oslobodio je Markovića odgovornosti, uz obrazloženje da je on samo prenosio stavove JUL-a, a ne sopstvene.

Presuda Apelacionog suda je konačna i samim tim izvršna.

– Moraću da se žalim na ovakvu presudu ustavnom sudu, a kasnije, ako zatreba, i sudu za ljudska prava u Strazburu, jer je dosuđeno da svaka strana sama snosi troškove postupka, umesto da ih plati onaj koji je izgubio spor. Kad budem platio sve takse i usluge advokata, ta suma biće veća nego ova koja mi je dosuđena na ime odštete – rekao je Veljković po primanju presude.

Tužbe protiv Markovića podnela su i druga dvojica pretučenih „otporaša“. Sokoloviću je sud dodelio odštetu od 120.000 dinara, kome je Ivan Marković sve sa kamatama isplatio oko 220.000 dinara, dok je postupak po tužbi Lukovića obustavljen, nakon što je nastradao u saobraćajnom udesu, u julu 2008. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari