Kad nam stižu komarci i krpelji, i šta da radimo ako ovih dana vidimo zmiju? 1Foto: Canve

Najavljeno toplo prolećno vreme, posle isto takve zime, pogoduje pojavi krpelja, koji su aktivni već sada, a u narednim nedeljama očekuju se i komarci. Ovo su, ukratko, informacije nadležnih koji naglašavaju da nema mesta panici, već da obratimo pažnju i zaštitimo sebe i kućne ljubimce od bolesti koje prenose pomenuti insekti.

Kako navode u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju za Danas, nezahvalno je licitirati kakva će sezona biti kad su u pitanju komarci, koji su značajni u prenošenju infekcija kakva je groznica Zapadnog Nila.

„Ukoliko se sledećih mesec i po dana zadrži toplije vreme od proseka, sa dosta padavina i dođe do porasta vodostaja Dunava i Save, možemo očekivati pojavu komaraca, što je bitno jer su od značaja zbog sposobnosti prenošenja zaraznih bolesti“, navode nadležni.

Kako dodaju, i ove godine će biti realizovani projekti za Ministarstvo zdravlja u vezi sa detekcijom virusa groznice Zapadnog Nila u komarcima, kao i bakterije koja izaziva lajmsku bolest u krpeljima.

Kad nam stižu komarci i krpelji, i šta da radimo ako ovih dana vidimo zmiju? 2
Vladica Stanković, Foto: Privatna arhiva

Kada je reč o vrstama komaraca, klimatske promene uticale su na pojavu vrsta u Srbiji koje potiču iz toplijih krajeva.

„Dosad su detektovani azijski tigrasti komarac (aedes albopictus) i japanski komarac (aedes japonicas). Od javno-zdravstvenog značaja su obe vrste, jer je azijski vektor prenosa izazivača denga i čikungunja groznice, kao i parazita koji izaziva dirofilariozu, poznatijeg pod nazivom srčani crv. Japanski komarac je već raširen u Hravtskoj i nekim našim pograničnim mestima, prenosilac je, između ostalog, i virusa groznice Zapadnog Nila. Zbog toga je izuzetno bitan monitoring“, kažu u Zavodu.

Što se tiče lokacija, populacije azijskog tigrastog komarca su zabeležene na teritoriji Beograda, Novog Sada, Požarevca, Apatina, Inđije, Niša i Pančeva, dok je japanski komarac detektovan na samo dva lokaliteta blizu granice sa Hrvatskom.

Istovremeno, kako za Danas kaže Vladica Stanković iz Vladičinog Hana, najpoznatiji hvatač zmija u Srbiji, normalno je da zmije u ovo vreme izlaze iz svojih skrovišta gde su provele zimu, ali to je proces koji se dešava svake godine.

„Nema razloga da iko bude u panici ukoliko u narednim danima ugleda zmiju oko kuće. U Srbiji imamo ukupno 10 vrsta, a u njih spadaju i otrovne i neotrovne. One neće da nagrnu ako je iko to pomislio, već ćemo ih viđati sporadično. Bitno je da se sada priča o tome da se ljudi ne bi plašili, ubijali ih, jer su zmije zaštićene vrste“, kaže naš sagovornik i dodaje da, ako se desi da neko u narednim danima ugleda zmiju, neka pozove stručna lica da je uhvate i vrate u prirodno stanište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari