"Kada duva košava sve je sivo od prašine i ne može da se diše": Muke žitelja Oštrelja zbog rudnika "Ziđina" 1Foto: M.S.

Porodica Ljiljane Martinović iz Oštrelja je samo jedna od mnogih, koja je zbog rudarenja više puta menjala mesto prebivališta.

Kako je ona kazala za Danas deo njene porodica je osamdesetih godina iz Krivelja preseljena u Oštrelj.

“Deo moje porodice je osamdesetih godina sa Selišta Krivelj, prešao u Oštrelj. Drugi deo porodice živeo je u Oštreljskoj Banjici, ali sam deo detinjstva provela u Krivelju kod prababe i pradede. Banjica Oštrelj ne zove se bez razloga tako, pošto je bogata raznim izvorima mineralne vode”, objašnjava naša sagovornica.

Prema njenim rečima, te 1986. godine, tadašnji RTB Bor isplatio je građanima kojima je zemlja oduzeta, nešto u novcu, nešto kao zamena zemlja za zemlju.

“Uglavnom, mi nikada više nismo imali tamo što smo imali, a nakon toga smo došli u Oštrelj, gde i danas živimo, ali poslednjih godina život je ovde noćna mora”, kaže ona.

Ljiljana ističe da oni žive blizu mesta gde se kopa i gde se nalazi brana za jalovinu kod kriveljske flotacije.

"Kada duva košava sve je sivo od prašine i ne može da se diše": Muke žitelja Oštrelja zbog rudnika "Ziđina" 2
Foto: M.S.

“Ta brana se i dalje dizala i relativno smo blizu do tog mesta, kilometar i po. Tu smo uvek bili ugroženi, ali nikada kao do sada, od kada je „Ziđin“ kupio rudnik. Počelo je naglo širenje i dizanje te brane, mislim da je sada njena visina nekih 70 metara. To je brana za jalovinu, koja se ispušta iz kriveljske flotacije i popunjava taj prostor. Leti i kada duva košava, ništa se ne vidi, sivo je od prašine i ne može da se normalno diše”, pojašnjava Ljiljana.

Naša sagovornica kaže da Oštrelj danas ima oko 500 stanovnika i da se broj stanovnika smanjilo u poslednje vreme pošto je povećan smrtnost ljudi od raka.

“Naš gradonačelnik to demantuje, ali je to istina, i Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“  je to potvrdio. Nemamo uslova ni za poljoprivredu, ni za povrtarstvo. Krivelju su navodno dali lokaciju gde će da se presele, ali meni se čini da su to samo obećanja. Čekamo da vidimo kakva nas sudbina čeka”, ističe Ljiljana.

Prema njenim rečima, cena koju „Ziđin“ nudi za njih je neprihvatljiva i ne pokriva kvadraturu koju žele da kupe.

“To poljoprivredno zemljište treba da se preinači u građevinsko i onda da se ta cena računa. Država nas je izdala, lokalna samouprava nas je izdala, svi su nas izdali. U Slatini je pozvan gradonačelnik i nije prisustvovao zboru, a kasnije na drugom zboru je došao nepozvan jer je osetio da mu je to dobro za predizbornu kampanju”, kaže naša sagovornica.

Što se blokada puteva tiče, Ljiljana kaže da su trenutno odustali od ovakvog vida protesta, dok se izbori ne završe, pošto ne žele da se na njihovim mukama stiču jeftini politički poeni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari