Kadrovskoj komisiji u Valjevu sporan zahtev bivše gradske urbanistkinje za naknadu od tri plate zbog prelaska na novo radno mesto 1Foto: Kolubarske.rs

Bivša glavna urbanistkinja Valjeva Jasna Mićić, koja je krajem novembra podnela ostavku, Skupštini grada je podnela zahtev za ostvarivanje prava na naknadu plate u visini koju je imala u vreme prestanka funkcije u trajanju od tri meseca odnosno do zasnivanja novog radnog odnosa, piše portal Kolubarske.rs.

Komisija za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada Valjeva nije prihvatila njen zahtev nego je donela zaključak kojim je Jasni Mićić naloženo da dostavi dokaze vezane za njen radno-pravni status u skladu sa članom 15 Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, kojim je propisano, pored ostalog, da funkcioner ne može ostvariti pravo na naknadu plate ukoliko mu je utvrđeno mirovanje radnog odnosa kod poslodavca.

Sekretar Skupštne grada Mladen Simović je objasnio da Jasna Mićić ima pravo na naknadu plate u trajanju od tri meseca, što je propisano članom 14 Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave.

-Međutim, po dokumentaciji koju ja imam, jedino što je vezano za to jeste CV iz koga se jasno vidi da je od 2016. do 2020. bila urbanista u Lajkovcu, što je isto funkcija, ali ne vidim dokaz da joj je u tom trenutku negde mirovao radni odnos. I sada je na vama, članovima Komisije, da li želite da donesemo zaključak kojim će se ona obavezati da naknadno dostavi dokaz da ili joj je mirovao radni odnos ili ćete jednostavno da verujete njenom CV po kome joj nije mirovao radni odnos, i po tome ima pravo na naknadu plate – naveo je Simović.

Kadrovskoj komisiji u Valjevu sporan zahtev bivše gradske urbanistkinje za naknadu od tri plate zbog prelaska na novo radno mesto 2
02 – Kadrovska komisija Foto: Kolubarske.rs

Nakon sednice kadrovske komisije, konferenciju za novinare održao je šef odborničke grupe SPS-JS u Skupštini grada Đorđe Pavlović koji je rekao da je zahtev Jasne Mićić „nečuven, neprimeren i nekorektan”.

On je citirajući član 14 Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave da „funkcioner po prestanku funkcije ima pravo na naknadu plate u trajanju od tri meseca, u visini plate koju je imao u vreme prestanka funkcije”, naglasio da je u ovom slučaju ključna reč – pravo.

– Dakle, to je pravo, a ne obaveza. Funkcioner nije u obavezi da to svoje pravo i iskoristi, već može na osnovu svog zahteva tim svojim pravom raspolagati. U ovom konkretnom slučaju se sve svodi na to da li će Jasna Mićić zahtevati to svoje pravo i da li će onaj ko o tome odlučuje i onaj ko ju je doveo, a to je gradonačelnik Lazar Gojković i njegov ekspertski tim, to odobriti ili neće, rekao je Pavlović a prenose Kolubarske.

On je građane Valjeva podsetio na jednu vrlo važnu činjenicu, a to je, kako je rekao, koliko građana Valjeva sebi može da priušti da tri meseca ne radi, a da za to prima platu.

– Dakle, Jasna Mićić naredna tri meseca neće biti zaposlena, neće raditi kod svog poslodavca, ničemu neće doprineti, a primaće platu. Verujem da niko ne može ni da sanja o tome, da prima platu, a da tri meseca ništa ne radi, naveo je Pavlović.

Odbornička grupa SPS-JS u Skupštini grada predlaže da se Jasna Mićić dostojanstveno povuče sa funkcije, a drugi predlog je, s obzirom na to da želi da naplati tu nadoknadu, neka joj to plate oni koji su je i doveli.

– A doveli su je, uz fanfare i pompezno, Lazar Gojković i njegova prva petorka, pa neka Jasnu Mićić plate tri meseca za nerad Gojković i njegovi prijatelji, braća, kumovi, saradnici, pomoćnici, koji su jedini od Jasne Mićić kao glavnog urbaniste imali očigledno koristi. Dakle, Jasna Mićić je pune dve godine primala mesečnu platu blizu 1.000 evra, što je iznad proseka za uslove Valjeva, smatra on.

Kadrovskoj komisiji u Valjevu sporan zahtev bivše gradske urbanistkinje za naknadu od tri plate zbog prelaska na novo radno mesto 3
03 – Đorđe Pavlović Foto: Kolubarske.rs

Pavlović je na konferenciji za novinare naveo da je Jasna Mićić primala i punu naknadu za putne troškove i to prvo od Stepojevca do Valjeva, a nakon toga od Beograda do Valjeva.

– Rezultat njenog činodejstvovanja jeste da je ujedinila sve valjevske arhitekte protiv sebe, a da iza sebe ostavlja nešto, kako tvrde njene klege, što ima obrise urbanističkog haosa… I sada još građani Valjeva treba da joj plate tri meseca, tačnije da joj plate da ode sa funkcije, zaključio je šef odborničke grupe SPS-JS u Skupštini grada.

Pavlović je ponovio da Jasnu Mićić treba da plate iz svojih džepova „Lazar Gojković, tata i drugari koji su je i doveli, i koji su tvrdili da boljeg urbaniste u Valjevu nema i da nije mogao bolji da se nađe”.

– Mislimo da je to pošteno i korektno, i da konačno podvučemo crtu, a da Jasna Mićić podnese izveštaj kako bismo znali konkretno šta je uradila, odnsono šta nije uradila, za dve godine koliko je bila glavna urbanistkinja Valjeva – zaključio je Pavlović, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari