Naučna komunikacija je bitna karika u lancu promocije i napredovanja akademskog društva, smatra grupa mladih istraživača sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu koja je pokrenula treninge komunikacije za svoje kolege.

Radionice su besplatne, namenjene svim istraživačima i nastavnicima instituta i Univerziteta u Novom Sadu, kome pripadaju i fakulteti u Subotici i Zrenjaninu. Prvi, dvodnevni skup organizovan je proteklog vikenda, a organizovale su ga mlade naučnice sa PMF-a – vanredna profesorka Tijana Prodanović, docentkinja Marija Lesjak i Ivana Horvat, koje su osim svog angažovanja u nauci, stekle bogato iskustvo u prezentaciji i popularizaciji nauke.

– Cilj radionice je da unapredi način na koji se o nauci priča, kako bi nove ideje bile bolje i lakše shvaćene i prihvaćene, kako u naučnoj zajednici tako i u javnosti. Prepoznali smo neophodnost proaktivnog delovanja kada je u pitanju prezentovanje onoga što radimo, a ove radionice bi zainteresovanim kolegama dale osnovne smernice i savete kako da nauku kojom se bave na što bolji način predstave različitoj publici u različitim situacijama. Interesovanje je veliko, pripremamo nastavak i proširenje aktivnosti u domenu naučne komunikacije – objašnjava docentkinja Marija Lesjak.

Tokom dva dana, učesnici su imali jedinstvenu priliku da nauče veštine koje im mogu pomoći da njihova izlaganja na naučnim skupovima postanu zapaženija, da predavanja namenjena široj javnosti postanu jasnija i interesantnija i da komunikacija sa medijima postane uspešnija. Obrađene su teme kako pripremiti efektno naučno izlaganje, kako treba da izgleda popularno predavanje, kako komunicirati sa medijima, kako izaći na kraj sa tremom i strahom od javnog nastupa. U praktičnom delu obuke učesnici su izlagali svoje prezentacije i na licu mesta dobili povratnu informaciju o tome kako da poboljšaju svoje izlaganje.

Radionica je realizovana kao projekat Centra za promociju nauke uz dodatnu finansijsku i logističku podršku od strane Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari