Kako je izgledao najhladniji zimski dan pre 80 godina? 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

List Vreme je na današnji dan pre 80 godina pisao o najhladnijem zimskom danu te godine, kada su stanovnici Beograda bili suočeni sa izuzetno snažnim vetrom i ledenom kišom, kao i o tituli u boksu koju je Džo Luis uspešno odbranio.

List Vreme pisao je o najhladnijem zimskom danu, kada je košava bila toliko jaka da prevozna sredstva gotovo nisu mogla da se pokrenu, a šeširi Beograđana leteli su svuda po gradu.

Kako ovaj list saopštava, građani su već od rane zore, prilikom odlaska na posao, mogli da se iznenade izuzetno jakim vetrom.

Kako je izgledao najhladniji zimski dan pre 80 godina? 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

„Oni rani prolaznici ulicama, oko pet časova, mogli su da osete najjači vetar ove godine. Tada je košava dostizala brzinu od oko 29 metara u sekundi! Ovo je najjača brzina vetra koja je ove godine zabeležena“, piše list Vreme.

Vetar je najveću snagu imao na otvorenom prostoru, prvenstveno na velikim raskrsnicama, a mnogima je vetar uspeo da oduva šešir sa glave, te su šeširi leteli po gotovo praznim ulicama.

Takođe, kako list Vreme piše, vetar nije prestao da duva ni u nastavku dana, a oko 14 časova počela je da pada i ledena kiša koja je dodatno pogoršala situaciju.

Vetar tog zimskog dana nije pogodio samo Beograd, već je bio izuzetno jak i u gotovo svim drugim krajevima države.

Džo Luis odbranio titulu

Šampion sveta u boksu uspeo je da odbrani titulu nokautom nad Klaransom Barmanom u petoj rundi meča.

Ovaj uzbudljivi meč se, kako list Vreme piše, održao u Medison skver gardenu u Njujorku, a u danima koji su prethodili vladalo je veliko interesovanje svih zaljubljenika u ovu borilačku veštinu.

„U petoj rundi došlo je do jednog neočekivanog incidenta. Barman je jednim udarcem bacio nepobedivog crnca na pod, ali Luis se odmah podigao i nastavio borbu u žestokom tempu. Trideset i pet sekundi docnije, ‘Crni bombarder’ je poslao Barmana u carstvo snova“, saopštava Vreme.

Iako je meč zakazan za 15 rundi, završen je nokautom u petoj i još jednom uspešnom odbranom titule Džoa Luisa.

Celokupno izdanje može se čitati na sajtu Narodne biblioteke.

List Pravda nije izlazio 2. februara 1941. godine.

„List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1941. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari