Kako je izgledao plan trga oko Hrama Svetog Save 1938? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

„Hoćete li da zaradite pet hiljada dolara“, upitala je Pravda čitaoce njihovog izdanja za 23. jul 1938. Novac, međutim, ne nude oni, već holivudski reditelj Edvard Klajn, a evo i zašto.

Kako je izgledao plan trga oko Hrama Svetog Save 1938? 2– Današnji filmski pisci ne stvaraju ništa novo. Novih ideja nema, pisci ne umeju da daju originalan, zanimljiv, istinski moderan i privlačan siže za nove filmove. I ja sam se iscrpeo u tom poslu. Godinama sam davao filmskim fabrikama najbolje gegove, sad je red na mlađim ljudima. Spreman sam svakom talentovanom i duhovitom piscu odmah da isplatim pet hiljada dolara, koji mi donese dobar geg, pun originalnosti, pun novine i draži za blaziranu bioskopsku publiku – ističe se u vesti iz Holivuda koju je Pravda prenela u svom subotnjem izdanju.

Klajn je rekao kako su „podgrejana jela dosadila već svima“, te da Holivud više nije u stanju ni da u dovoljnoj meri iskopira Čaplina, koga je nazvao „majstorem“ za pronalaženje originlanih ideja za filmove.

Još jednu, neobičnu vest iz Amerike prenela je Pravda 23 jula. Radi se o pokušaju „atentata na jednog fotoreportera“ u američkoj državi Tenesi. List piše kako je poznati i ugledan političar, inače narodni poslanik Edvard Mak Nju hteo da ubije iz revolvera fotoreportera zato što je ovaj hteo da ga fotografiše za svoj list. Mek Nju je ispalio tri metka, ali su sva tri promašila fotoreportera i pogodila zgradu sudnice, piše Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Kako je izgledao plan trga oko Hrama Svetog Save 1938? 3Vreme u izdanju za 23. jul donosi regulacioni plan trga oko Hrama Svetog Save u slici i reči.

– Pošto apsida novog hrama prelazi granicu porte i zahvata polovinu Braničevske ulice, Opština je eksproprisala nekoliko okolnih imanja i Braničevsku savila u luk – piše Vreme i navodi dalje da će trg oko Hrama „biti najveći trg prestonice“.

Sa donje strane trg će zahvatiti ceo prostor do Skerlićeve ulice, piše Pravda, a eksproprisaće se i sva imanja na levoj strani Krušedolske. List piše da je planom predviđeno mesto i za Muzej srpske crkve i Crkvenu arhivu, a da je ka ovim zgradama bio predviđen prostor za podizanje Patrijaršijskog dvora i Bogoslovije, ali da je „to pitanje još otvoreno“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari