Kako je nastao hit "Insomnia" grupe Faithless? 1Foto: Martin Harris / Capital pictures / Profimedia

Smrt Maksi Džeza britanskog muzičara, tesktopisca didžeja i vokaliste grupe Faithless potresla je scenu i fanove.

Bend Faithless je objavio da je Džez umro mirno u snu, a rege grupa UB40, sa kojoj je Džez bio na turneji 2017. godine odala je počast pevaču referencom na bendov hit Insomnia, rečima „divan čovek, koji nas je napustio previše brzo, ali konačno Maksi, možeš da se naspavaš“

Ovom prilikom prenosimo Džezov intervju za The Guardian, u kome on pojašnjava kako je nastala čuvena „Nesanica“.

– Zvao me je Rollo i pitao da li mogu da napišem nekoliko reči za novu plesnu numeru pod nazivom Insomnia. Proveo sam 20 minuta sa blokom beležeći svoje misli, završio tekst u studiju sledeće večeri, a onda sam proveo oko 25 minuta spuštajući vokale. To je bilo to – kazao je Džez za The Guardian.

Muzičar je tom prilikom istakao da je tekst inspirisan ličnim iskustvom.

– Nisam patio od nesanice, ali sam tada imao apsces na zubu, koji je bio tako bolan da me je držao budnim. Reči o tome da „nema struje“ (No electricity) i „posežem za olovkom u mraku“ (Pick up my pen and start to write) takođe su iz stvarnog života – kazao je tekstopisac ukazujući da mu se dešavalo da piše uz sveću kada je bio bez novca.

– Taj prvi stih – „Duboko u njedrima nežne noći“ (“Deep in the bosom of the gentle night” )– nije moje kanalisanje Dilana Tomasa. To nam je nametnuo MTV jer su smatrali da je prvobitna prva rečenica – „Pušim travu samo kada treba“ (“I only smoke weed when I need to” ) – bila previše slikovita. Bilo je podignutih obrva i oko stihova „Vodim ludu ljubav sa svojom devojkom na pustari / kidam hulahopke zubima“ (“Making mad love to my girl on the heath / Tearing off tights with my teeth” ) ali su one uspele da ostanu – kazao je Džez tom prilikom.

On je istakao da niko od njih nije uvideo kako će rečenica „Ne mogu da zaspim“ odjeknuti među generacijama publike u klubovima.

– Odjednom je pesma puštena gomili koja je verovatno uzela 50 funti vrednih jakih droga i danima nisu razmišljala o tome da spavaju. Da smo pokušali da o tome namerno pišemo, ispalo bi otrcano, da bi kasnije pomislili: „ pa naravno!“. Šokiralo nas je što je pesma postala tako veliki hit, ali još veći šok je što je i dalje tako omiljena. Da dobijem paru svaki put kada neko dođe i kaže: „Ne mogu da spavam“, živeo bih na svemirskoj stanici – zaključio je tom prilikom Maksi Džez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari