Kako je otkriven propust i ko je odgovoran što je 600 beba u GAK „Narodni front“ primilo fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcina

Ostavite komentar


  1. Moja ćerka je rodjena u Minhenu i nije uopšte dobilaa BSG vakcinu uz objašnjenj3 profesora koji je vodio porodjaj da se u Nemačkoj ta vakcina ne daje i da se uopšte ne prporučuje.

  2. U Kanadi se ova vakcina odavno prestala davati deci.
    Daju se drugi „kokteli“ decijih vakcina ali BSŽ ne daju.

  3. Starija, iskusna sestra je završila pravu medicinsku školu. Ova nova, mlada, je garant prekvalifikacija…

  4. Pustili su prekvalufikacije u zdravstvo. 600 evra, 30 pitanja po ispitu koja mogu da se prepisu, i eto medicinskog tehnicara za pola godine. Propisi samo na papiru.

  5. Čemu ovi komentari „u Nemačkoj se ne daju“…“u Kanadi se ne daju“…
    Stvar je u tome, da je napravljena ogromna greška pri vakcinaciji i to novorođenčadi, gde je zbog toga MOGLO doći do katastrofe. Uopšte nije bitno koja je vakcina u pitanju…

  6. Kao prvo, tekst ne sluzi tome da se vi hvalite kako zivite po Nemacke i Kanade.
    Kao drugo, svaka zemlja prati svoju epidemiolosku sitaciju i u skladu sa tim propisuje svoje obavezne vakcinacine.

  7. A, šta bi se desilo da su bebe dobile duplu dozu samo aktivne supstance bez fiziološkog rastvora? Da li neko može da objasni?

  8. To je jer se fakulteti zavrsavaju preko profesora i direktora. Svi znamo o cemu je rec

  9. Pa kako jedna mlada, neiskusna medicinska sestra moze da radi bez nadzora? Ona jeste djelimicno kriva, ali su krivi i oni koji su je ostavili bez detaljne obuke. Sramota!

  10. Da se ovo desilo u Francuskoj, u roku od par sati bi ceo Pariz bio na protestu! Zasto ce i ovo proci nekaznjeno? Hitne ostavke i otkazi! Ljudi, probudite se! Ako se mi ne izborimo za nas…nece niko drugi!

  11. Tamo vise nikada. Zenu mi poradjao kasapin. Napolju je bio veliki minus a vrata su drzali sirom otvorena na prijemnom. Dok sam ziv govoricu sve najgore o tamosnjoj ekipi doktota.

  12. Pa kad im dođu emigranti sa tuberkulozom onda cela ustanova ide na testiranje. I oboleli od hiva kojima je imunitet narušen lako obole od tbc pa onda frka gde god se pojave

  13. Pa kada se primaju zbog nedostatka i sestre sa ocajnim prosecima tokom skolovanja koje su jedva zavrsile skoli, plus sada imamo i hiperprodukciju onih prekvaliikovanih u sestre koji su uglavnom takve diplome dobili u privatnim skolama.

  14. To smo mi- kada je sestra kriva (a kriva je) nista se ne zataskava. Kada je lekar iz visokih krugova kriv, e tada se sve lepo zataska. Uzgred ovako mogu da pogrese i sa davanjem ili ne davanjem mnogo ozbiljnijih lekova, fizioloski bar nije napravio stetu.

  15. Sačuvaj BOŽE!!!A KO ZA TO TREBA DA BRINE!!!!Mislila apotekarka??? nije torlakova vakcina,jeste bugarska ,trte mrteODMAH VAAANN!!

  16. Sestra je poslednja karika odgovornosti !!!!
    Tu je najkrivlja GLAVNA SESTRA.

  17. Krenuo PR nove ministarke. Sledeća vest je da je mole da zabrane solarijume. Onda će neko ds je moli da zabrane prezervative…

  18. Ovi komentari da se u Nemackoj ne daju, tamo se daju, ovamo se ne preporucuje su nepristojni u ovakvoj vesti.
    U nasem okruzenju ima tubetkuloze koja je posebno opasna za decu do trece godine, i stiti od teskih oblika kao sto je tuberkulozni meningitis.
    Ako niste vakninisani BSZ vakcinom, tesko da mozete da uđete u Kanadu ili SAD

  19. Onaj pali blato, drugi potpisuje sa Rusima u sred Njujorka razne gluposti, ovde ubrizgavaju deci ne znaju ni sami sta?
    Ljudi, jel ima dna ili jos padamo?

  20. Ne razumem komentar, tehičarka je mislila. Zar se uz svaku isporuku ne dobija specifikacija komponenti, uputstvo za upotrebu i način primene?

  21. …pa gaf. Ministarka ne treba da objašnjava šta se desilo, pogotovo ne treba da relativizuje ovako krupan propust u jednoj prvorazrednoj ustanovi-to je posao nadležnih organa i stvar istrage. Samo na sreću, kako za sada znamo, neće biti težih posledica po zdravlje dece, ali je dovoljno i to što su roditelji doživeli veliku traumu i što je javnost uznemirena.

  22. Ovo nema ni u Africi.Kakvi su to stručni kadrovi (valjda sa taze kupljenom diplomom)koji su mislili (ili cveće brali),da vakcine prepoznaju po boji kutije ili pakovanja?Ako i ovo zataškaju, poljibili smo dno.

  23. U svakom slucaju mora provera svaki put, ako treba dva puta. tri puta..to su nasa deca..

  24. Može propust da se desi, ali obzirom na jak antivakserski lobi predvodjen Nestorovicima, Grujicicima i sl. to treba ispitati sta se zaista desilo.

  25. umešali prste antivakseri u belim mantilima i okačili diplomu medicinskog fakulteta o klin.

  26. Može li ministarka da pojasni koja je to bugarska vakcina, kada je registrovana i zašto se ne može naći na sajtu Alimsa ni među registrovanim humanim lekovima ni među sertifikatima?

  27. Kako je jedna te ista sestra mogla da vakcinise 600 beba da li ta sestra na koju su sve svalili ide nekad kuci????? To su price za malu decu koje nam serviraju

  28. Odgovorni su svi u lancu, od tehnicarke koja je “mislila”, a ne procitala uputstvo, preko farmaceuta koji obavestio tehničarku o promenama i dozvolio joj da “misli” i nije dobro proverio njen rad, a i inventar, do sestara koje nisu sve to još jednom prekontrolisale.
    Jadni roditelji mališana koji ukazuju svoje poverenje stručnjacima

  29. Nek objasni Dana ko je uzeo profit pri prodaji bugarski vakcina RFZO-u dok Torlak radi šta, „pravi“ ruske vakcine za kovid?

  30. Što pre izaći sa objašnjenjem kako je do ovoga došlo.
    Objašnjenje rukovodioca ove do sada ,renomirane ustanove,nedopustivo propusti.

  31. Тако је било и са лажним вакцинама притив тетануса које је продавао Анлек пре неку годину.

  32. Tužno je sto se i u bolnicama kao i u ostalim državnim ustanovama zaposljava samo stranački pa zato i dolazi do ovakvih stvari.600 vakcina slucajno pogredila!!!!!!!Ta ce sledece godine sigurno postati glavna sestra.

  33. 600 beba! To ne moze biti propust samo jedne osobe! U bolnici postoje dezurstva i smene i ovo je blago receno sumnjivo. Mora postojati lanac odgovornosti a ne samo zrtveno jare.

  34. Poredite Nemacku i Kanadu sa Srbijom i pitate se sto se kod nas daju, a kod njih ne. Pa, krenimo od uslova zivota, higijene, kvaliteta vazduha, hrane. I nama da je uredjena drzava, bez tolikih deponija, smeca i zatrovanih reka i izvora, ne bi bilo potrebe. A BSZ stiti od tuberkuloze koja nastaje bas zbog svega navedenog.

  35. Meni nije jasno za tu „Bugarsku“ vakcinu, zašto je nema na sajtu ALIMSa u spisku registrovanih lekova, već je tamo izlistana samo Torlakova BCG na spisku odobrenih lekova.

  36. Jezivo!!!!niste u stanju ni obicnu vakcinu razlikovati od fizioloskog(ako je bio fizioloski)i treba imati poverenje u lekare?ibu vakcine?Bugarska vakcina???

  37. A zašto Batut ne proizvodi vakcine kao do 91.godine. I šta uopšte Batut radi? I šta su uradili sa vakcinom ako su dali fiziološki rastvor. Znači ostala je vakcina??? Ili nije? Tu nešto nije objašnjeno na pravi način!

  38. Ma da, kriva jedna sestra, kako da ne. Zar ne bi ta provera trebalo da bude ozbiljnija. Samo kad su nasli zrtvenog jarca i da ministarka moze da se slika. Meni je vec licno dosta nje

  39. Sramota da prekvalifikovane frizerke i snajderke,postaju za mesec dana med sestre…a mi smo isli 4 godine u skolu…uzas

  40. U Nemackoj sam bila nekoliko godina.U 40-oj godini sam morala da primim vakcinu protiv TBC,Diftwrije-twtanusa i pertusisa i MMR.Uslov za posao.Pre te tri, i vakcinu protiv hepatitisa.Nije tačno da u Nemackoj ne daju vakcine.Mozda zavisi od Pokrajine???
    Ovo necu da komentarisem.Samo cu biti oprezna sta mi se daje kad se razbolim.

  41. Zdravstvo se ofucalo. Cak I drzavne ustanove dosle na red. Navikli smo da se takve greske samo u privatnim ustanovama desavaju. Prekvalifikovane tj. priucene I one sa kupljenim diploma hitno najuriti. Neka rade posao za koji su se skolovali, ako su se uopste I skolovali….Magistra farmacije, pozdrav

  42. Pravilo davanje leka je 5P
    Pravi lek, prava doza, pravi način, pravo vreme, pravi pacijent.
    Pravi lek podrazumeva pravi oblik, pakovanje, način upotrebe, serijski broj i rok upotrebe.
    Pre svake aplikacije, ovo se proveri bez obzira da li je iskusna sestra u pitanju ili, vrlo verovatno, prekvalifikacija.

  43. Uvek greške prave najniži u hierarhiji, u ovoj zemlji jedino nikada greške ne prave glavni i visokpozicionirani. Odgovorni apotekarka i medicinska sestra. Neće biti

  44. U Valjevskoj bolnici devojcica dve bebe,sestre od tetke,obe rodjene u januaru 2016,nisu imale nikakvu reakciju na bsg i mi godinama sumnjamo da je uopste nisu ni primile

  45. Jadne male bebe, plače mi se kad pomislim šta ih tek čeka ovde, ako je ovako tek po njihovom rođenju.
    Inače, ne znam da li je to tačno, ali neko reče da je ubrizgavanje fiziološkog rastvora bolno. Ako je tačno, užas i zbog toga!

  46. Zato se pri izdavanju leka, suplementa ili medicinskog sredstva od strane farmaceuta ili farmaceutskog tehnicara gleda tri puta! Kad se primi recept ili nalog za trebovanje, dok se priprema i kada se dalje prosledjuje! Zato svako novo uputstvo za lek mora da bude dobro prouceno i informacije treba da se proslede svim zdravstvenim radnicima dalje u lancu primene leka. Pored toga, nije vazno da li je neko mlad ili star, svako treba da bude dovoljno kompetentan bolje receno PISMEN da pogleda sastav novog proizvoda koji je dobio da primeni na pacijentu i SVESTAN opasnosti koju njegova nepaznja moze da izazove. Najveca odgovornost je na poslednjem u lancu, dakle zdravstvenom radniku koji daje lek pacijentu! U apoteci je to farmaceut a u Zdravstvenoj ustanovi medicinske sestre koje su u ovom slucaju lek primenile 600 puta bez da pogledaju sta daju!!! Neverovatno!!! Nadam se da ce se svest o odgovornosti koju nose i jedan i drugi posao posle ovoga podici na visi nivo.

  47. Sestre su bile slozne ,mozda vakcine nisu bile dobre prosao rok ili nesto drugo pa nisu htele da daju takve vakcine bebama.

  48. Gde je tu lekar. Nijedna sestra ne sme da daje terapiju bez nadzora lekara. Dete može da dobije alergijsku reakciju tokom primanja vakcine. Odgovornost je na lekaru.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.