Kako je Subotica dobila ime: Od prvobitnog Zabatka promenjeno više od 200 naziva 1Subotica, foto: Natalija Jakovljević

Subotica (na mađarskom Szabadka) je najseverniji grad u Srbiji, drugi po broju stanovnika u Vojvodini. Ime grada se u pisanim dokumentima prvi put spominje 1391. godine, a od tada do danas je promenila oko 200 imena.

Na osnovu dostupnih podataka objavljenih na zvaničnom sajtu grada, utvrđeno je da su ljudi na ovom prostoru živeli još pre 3.000 godina.

Kako se navodi, sudbinu Subotice bitno je određivao položaj na putu između Evrope i Azije, a istorijski na granici dve sukobljene sile: Ugarske i Turske. U čestim i velikim seobama u ovu vojnu krajinu došli su mnogi narodi: Srbi, Mađari, Nemci, Slovaci, Jevreji, Bunjevci, Grci… Često su se menjali gospodari kao i imena grada.

Od prvog – Zabatka 1391. – promenjeno je više od 200 naziva, ali su najkarakterističnija imena Szent-Maria, Maria-Theresiopolis, Maria Theresienstadt, Szabadka i Subotica.

Od polovine 18. veka ime joj je promenjeno u Sancta Maria, po austrijskoj carici Mariji Tereziji. Ime grada je ponovo promenjeno 1779. godine u Maria Tereziopols, a ime Subotica joj je vraćeno 1845.

Subotica je 1918. godine ušla u sastav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a od 2007. ima status grada u Srbiji.

Sredinom prošle godine, nakon što je bunjevački jezik i zvanično ušao u službenu upotrebu u Subotici, grad je dobio i svoj bunjevački naziv – Varoš Subatica.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari