Kako je učenica novosadske škole ostala sama u učionici tokom kontradiverzionog pregleda posle dojave o bombi? 1Foto: 021.rs

Zbog incidenta posle dojave o bombi u ponedeljak u Novom Sadu, kada je dete ostalo u školi dok je policija utvrđivala ima li eksplozivne naprave ili ne, više desetina roditelja učenika OŠ “Prva vojvođanska brigada“ okupilo se danas na protestu u dvorištu ove ustanove.

Reč je o učenici prvog razreda koja je ostala sama u učionici za produženi boravak. Nije imala pojma da je u toku kontradiverzioni pregled. Devojčica, kada je shvatila da je ostala sama u školi, telefonom je obavestila o tome svoju majku.

Sa druge strane, roditelji sumnjaju i da je posao policije uopšte obavljen, jer je sve trajalo jako kratko, a ne postoji ni službeni pisani trag da je pregled urađen.

Roditelji su izjavili i da komunikacije sa školom nema, da niko ne zna šta se dešava. Informišu se jedni od drugih u vajber grupama za roditelje.

Oliver Stojanović, direktor škole, razgovarao je sa roditeljima i tom prilikom rekao da je sve urađeno kako i treba. O dojavi o bombi obavestio je komandira policije na Satelitu, a oko sedam časova podatke je dao i školskom policajcu.

Nakon provere utvrđeno je da bombe nema, pa su deca vraćena na nastavu.

I razredne starešine su obaveštene o dojavi bombe, ali neki razredi izgleda nisu dobili obaveštenje od svojih razrednih.

Učenica koja je ostala sama, javila se majci oko 7.20 časova i, kako kaže direktor, biće sprovedena istraga zašto je to dete ostalo u školi i ko je za to odgovoran.

Grupa roditelja je direktoru predala listu zahteva o kojoj treba da se očituje školska uprava, u kojima traže informacije o bezbednosnom protokolu u kriznim situacijama, kao i da saznaju ko pregleda školu nakon dojave o bombi i ko sve na kraju proglašava bezbednim.

Traže da vide i izveštaj o pregledu koji je urađen u ponedeljak, kao i da se donese akt o proceni bezbednosti koji trenutno blokira uvođenje obezbeđenja u školu.

Inače, na ovom protestu su bili i roditelji učenika OŠ „Jožef Atila“ sa Telepa, koji sumnjaju da je i u njihovoj školi bio obavljen kontradiverzioni pregled jer je trajao samo osam minuta.

Već dve nedelje u mnogim novosadskim školama nastava se odlaže svaki dan zbog dojava o navodnim bombama.

Reakcije Grada još nema, dok pojedine opozicione partije zahtevaju da hitno zasedanje novosadskog parlamenta sa temom bezbednosti u školama.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari