Uzrok smrti trogodišnjeg ruskog dečaka Maksima Kuzmina, koga su usvojili Lora i Alan Šato iz Teksasa, znaće se tek za osam do 12 nedelja, a za to vreme prepucavanje između američkih i ruskih državnih organa se nastavlja.

Ruski dečji ombudsman Pavel Astahov izvinio se doduše što je optužio američke usvojitelje da su ubili dečaka, ali je ostao pri mišljenju da su za njegovu smrt svakako, a po teksaškim zakonima, odgovorni jer su ga ostavljali samog na dečjem igralištu i u kući.

Mali Maksim, čijeg dvogodišnjeg brata Kirila je usvojila ista porodica, umro je 21. januara pošto je izgubio svest u dvorištu kuće u kojoj je živeo. Usvojiteljska porodica je kasno popodne toga dana pozvala okružnog šerifa, koji prema navodima ruskih medija u SAD često obavlja funkciju hitne pomoći, a njegov saradnik je u pritom sastavljenom protokolu zabeležio da na telu dečaka postoje povrede koje bi mogle biti u vezi sa „fizičkim nasiljem ili nebrigom“ za dete. Tu primedbu je najpre jedan medij u Teksasu protumačio kao porodično nasilje koje je okončano smrću, a onda su to tumačenje, kao zvanično, prihvatili ruski dečji ombudsman Pavel Astahov i opunomoćenik za ljudska prava u Ministarstvu inostranih poslova Rusije Konstantin Dolgov.

Pošto je alarmiran okružni šerif, mali Maksim je prenet u bolnicu gde su lekari „pokušali da ga reanimiraju, što znači da je postojala nada“, izjavila je za američke medije Širli Stenfeder, stariji islednik u Birou za sudsko-medicinsku ekspertizu. Sama Stenfeder potvrđuje da su na telu dečaka nađene povrede, ali stručnjaci nisu još utvrdili da li potiču od nesrećnog slučaja, nasilja ili su nastale tako što se Maksim ponašao kao svako dete njegovog uzrasta. Američki stručnjaci su opovrgli i tvrdnju Pavela Astrahova da su usvojitelji davali dečaku jaka sredstva za smirenje. Nadležni organi za zaštitu deteta u Teksasu zaključili su da zasad nema razloga da dvogodišnji Kiril ne ostane u usvojiteljskoj porodici, koja je dosad, po njihovim navodima, uživala veliki ugled.

Ruska deca usvojena u Americi, prema sporazumu dve strane, zadržavaju dvojno državljanstvo dve godine po usvojenju, pa su nadležni američki organi o smrti Maksima obavestili ruski konzulat u Hjustonu. Nadležni ruski organi doneli su odluku o obustavljanju rada u Rusiji agencije koja je posredovala u usvajanju braće Kuzmin jer ih nije u roku predviđenom sporazumom obavestila o smrti dečaka. Između Rusije i SAD već je dovoljno zaoštren rat oko poštovanja ili nepoštovanja ljudskih prava i slučaj malog Maksima samo je još jedan povod da se taj rat ponovo razgori. Američki ambasador u Moskvi Majkl Mekfol odbio je poziv Komiteta za prava porodice, žena i dece da o tragičnom slučaju svedoči pred tim komitetom jer, citira ruski list Komersant ambasadorovo objašnjenje na Tviteru, nije uobičajeno da američke diplomate svedoče pred parlamentima stranih država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari