Kako nagla promena vremena utiče na zdravlje: RHMZ objavio biometeorološku prognozu za vikend 1Foto: Pixabay/Peggy_Marco

Republički hidrometeorološki zavod Srbije objavio je danas upozorenje za naglu promenu vremena tokom vikenda, kada se očekuju padavine i veliki pad temperature.

Promena vremena utiče i na zdravlje mnogih, pa se tako u biometeorološkim prilikama na sajtu RHMZ navodi da će vreme danas (subota 25. februar) uticati relativno nepovolјno na hronično obolele, a najizraženije tegobe mogu osetiti srčani bolesnici i astmatičari.

„Meteoropate mogu osetiti nervozu, glavobolјu i bolove u kostima. Preporučuje se adekvatno odevanje i smanjena fizička aktivnost. Učesnicima u saobraćaju se savetuje povećan oprez“, navodi se na sajtu RHMZ.

U nedelju 26. februara se, kako se ističe, očekuje da će biometeorološka situacija nepovolјno uticati na astmatičare i osobe sa povišenim krvnim pritiskom, a kod ostalih hronično obolelih izazvaće uobičajene tegobe.

„Moguće su meteoropatske reakcije u vidu reumatskih bolova i neraspoloženja“, navodi se u bioprognozi za nedelju.

Za nedelju se navodi i da će vrednosti UV indeksa biti potencijalno opasne u južnoj i jugoistočnoj Srbiji, te se preporučuju mere predostrožnosti prilikom izlaganja Suncu duže od 30 minuta.

Što se tiče prisustva alergena u vazduhu, za ove dane nema upozorenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari