Meštani naselja Trbušnica kod Loznice, udaljenog 200 metara vazdušnom linijom od fabrike „Viskoza“, godinama trpe posledice svakog incidenta u toj fabrici. Poslednja takva situacija bila je u ponedeljak 20. septembra kada je požar izbio u pogonu „Korda“. Vatra je potpuno ugašena dan kasnije, ali su zbog dima koji je ponovo išao na njihovu stranu, najviše nevolje imali stanovnici Trbušnice. Žitelji Trbušnice morali su da se sklone u kuće, pozatvaraju vrata i prozore i čekaju kada će nevolja proći.


– Crn dim nam nije dozvoljavao ceo dan da otvorimo prozore, a u kasnim popodnevnim satima bilo je najgore, jer se oblak dima spustio tako nisko da smo se svi uplašili, najviše zbog dece, koja su ceo dan provela u kući – kaže Slavka Vukosavljević, meštanka Trbušnice.

Meštani se plaše da ne izbiju novi požari kada na red dođe uklanjanje delova iz druge „Viskozine“ fabrike „Lozofan“. Prema informaciji gradskog Centra za vanredne situacije, u požaru u „Kordu“ nije bilo žrtava, a lakše je povređen jedan loznički vatrogasac.

Merenja koja je obavio šabački Zavod za zaštitu zdravlja pokazala su da koncentracije zagađujućih materija nisu prelazile dozvoljene granice. Republički inspektor za zaštitu životne sredine Dragan Đurić doneo je rešenje o zabrani rada na sečenju opreme sa gumenim delovima u „Kordu“, gde se obavlja demontaža pokretne opreme i inventara.

„Kord“ je proizvodio viskozni kord za autogume. Prethodno je, 8.

decembra 2008. godine, u „Viskozinim“ pogonima „Cel vlakno“ i „Svila“ izbio veliki požar, u kojem je jedna osoba poginula. Požar je pretio da ugrozi skladište ugljen-disulfida (CS2), opasne i lako zapaljive materije, ali je presecanjem cevovoda ta mogućnost sprečena.

U međuvremenu je, tokom jula i avgusta ove godine, iz „Viskoze“ izmešteno 520 tona toksičnog ugljen-disulfida, zaostalih nakon prekida proizvodnje u fabrici februara 2005. godine. „Viskoza“, jedan od deset najvećih izvoznika bivše Jugoslavije, osnovana je 1957. godine, a u stečaju je od juna 2009. godine.

Trovanje dugo 40 godina

Predsednik Saveta Mesne zajednice i odbornik u Gradskoj skupštini Miodrag Jović reka o je da slične probleme njegovi sugrađani imaju već pet godina, od kada je prestala proizvodnja u Viskozi. – Ne zanima nas ko seče i iznosi opremu. Tražimo samo da nam se nestručnim paljenjem opreme više ne ugrožava životna sredina. „Viskoza“ nas je trovala 40 godina, ali smo radili u njoj i živeli od nje. Međutim, sad ne moramo da trpimo dim od ovih paljevina – rekao je Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari