Oboleli od šećerne bolesti koji se leče u Specijalnoj bolnici „Merkur“ u Vrnjačkoj Banji sada, uz otpusnu listu, dobijaju i priručnik „Merkurova škola dijabetesa“.

Cilj ove publikacije, čije izdavanje je pomogla farmaceutska kuća „Novo nordisk“, jeste držanje bolesti pod kontrolom nakon odlaska iz ove zdravstvene ustanove, kako bi život sa dijabetesom bio kvalitetniji. Priručnik je napisan stručno, ali je potpuno razumljiv za sve korisnike. Date su osnovne informacije o ovoj bolesti koja ima razmere pandemije, o davanju insulinske terapije i mogućim greškama u tom postupku, samokontroli vrednosti šećera u krvi, kako da dijabetičari prepoznaju hipoglikemiju (pad šećera) i kako da u tim situacijama pomognu sebi, značaj pravilne ishrane i fizičke aktivnosti za dijabetes i koje komplikacije sa sobom donosi ova bolest i kako ih zaustaviti.

– Produženu rehabilitaciju i lečenje obolelih od dijabetesa sprovodimo timskim radom lekara specijalista i supspecijalista i dijagnostičkim procedurama neophodnim za lečenje. Cilj nam je da blagovremeno otkrijemo komplikacije kod ovih pacijenata, ali i da prevencijom maksimalno odložimo njihovo nastajanje – objašnjava dr Nada Lazarević Pejović, pomoćnica direktora za medicinsku službu u vrnjačkoj Specijalnoj bolnici.

Mr dr Marijana Babić Prvulović, endokrinološkinja, naglašava da je najbitnije da pacijenti „što više nauče o svojoj bolesti, kako da je drže pod kontrolom, da znaju koji su ciljevi terapije i koje su ciljne vrednosti glikemije“, ali i da je to „trajno oboljenje koje, ako se ne kontroliše, može da ostavi brojne posledice na svim organima“.

– Zbog toga na ovu bolest ne treba da se zaboravi, već da se drži pod kontrolom uz redovno uzimanje propisane terapije, pravilnu ishranu i redovnu fizičku aktivnost – poručuje dr Babić Prvulović.

Prema broju evidentiranih, u Srbiji je dijabetesom obuhvaćeno više od osam odsto stanovništva i među njima je sve više mlađih ljudi. Specijalna bolnica „Merkur“ je od pre pet i po godina Nacionalni edukativni centar za dijabetes. Godišnje se u ovoj bolnici leči blizu 12.000 dijabetičara, koji uz sve medicinske tretmane imaju mogućnost da svoju bolest upoznaju i stave je pod kontrolu kroz predavanja u Školi za obolele od dijabetesa. Prema istraživanjima 70 odsto pacijenata, nakon boravka u Specijalnoj bolnici, ima bolju regulaciju vrednosti šećera u krvi, a čak 95 procenata nakon predavanja u Školi „prihvata mere za zdravstveno odgovorno ponašanje prema sebi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari